Идат нови генеративни модели, един от тях е за векторни изображения

1023
Идат нови генеративни модели, един от тях е за векторни изображения

По време на събитието Adobe Max е бил представен Firefly Image 2 – актуализирана версия на генератора на изображения във Photoshop, който е научен да създава изображения с по-високо качество. Собствени генеративни модели с изкуствен интелект се появяват и във векторния редактор Illustrator, и в облачната платформа Adobe Express.

 

adobe firefly
Източник на изображението: adobe.com

 

Firefly Image 2 генерира изображения с по-високо качество от своя предшественик – най-вече в дребните детайли, като например листа, текстура на кожата, коса, ръце и черти на лицето, когато рисува фотореалистични изображения. Изображенията създадени с Firefly Image 2 се отличават с по-висока разделителна способност, по-ярки цветове и по-висок контраст. Новият генератор на изображения предлага и усъвършенствани възможности за редактиране с помощта на изкуствен интелект – можете ръчно или автоматично да регулирате дълбочината на рязкост, размазването при движение и дори зрителното поле, точно както бихте направили при ръчно управление на фотоапарата.

 

Firefly Image 2

 

Функцията Generative Match (Генерирано съвпадение) позволява генерираното от AI изображение да бъде стилизирано така, че да съответства на подадения образец, който може да бъде снимка от предварително зададен набор или файл, качен от потребителя, като степента на сходство може да се регулира с помощта на плъзгач. Всички изображения, създадени от изкуствения интелект, са обозначени с подходящи метаданни. За да се избегнат злоупотреби, всеки път, когато потребителят качва собствено изображение, той се съгласява и с условията за използване на инструмента, като потвърждава, че има права да работи с образеца, чиято миниатюра се съхранява на сървърите на Adobe и не се използва за обучение на AI. Засега Firefly Image 2 е наличен като самостоятелен модел в уеб версията, а в обозримо бъдеще ще бъде интегриран в приложенията на Creative Cloud.

 

Firefly Vector

 

Ще се появи AI модел Firefly Vector в Adobe Illustrator – както заяви разработчикът, това е „първият в света генеративен модел с изкуствен интелект за векторна графика“. Той създава векторни изображения от текстови описания, като ги разбива на „логически“ слоеве. Adobe твърдят, че Firefly Vector ще може да се използва с търговска цел след излизане от бета-тестовете, тъй като е обучен върху лицензирано съдържание, включително Adobe Stock, както и върху безплатно съдържание, чиито авторски права се считат за изтекли. Генераторът Firefly Vector вече може да бъде изпробван в бета версията на Adobe Illustrator, включваща допълнителни функции: Retype – генератор на 3D модели и Retype – редактор на векторни шрифтове.

 

 

И накрая, Adobe Express придоби собствен генеративен модел Firefly Design, на който вече е възможно да се генерират различни шаблони за дизайн и чрез текстово описание.

 

 

От Adobe се похвалиха, че оригиналният генератор Firefly вече е бил използван за създаването на 3 милиарда изображения, а втората версия ще се появи преди първата да е навършила една година.

Източник: 3dnews

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.