Избрани софтуерни приложения март 2021

392
Избрани софтуерни приложения март 2021

Стана традиция през последните месеци да подготвяме за постителите на Printguide кратък обзор на разнообразни скриптове, плъгини и самостоятелни софтуери, които са ни направили някакво впечатление през изминалия месец. Няма специален критерий за това. Водещо според нас е улеснението в ежедневната работа, което може да доведе до използването им.  Често софтуерите, които споменаваме са или с нови версии и нови функционалности или никога не се били обект на коментар сред хилядите публикации на сайта. Ето и мартенската подборка, която е основно скриптове за Indesign, филтри и ефекти за Photoshop.

Optics 2021
През годините малко сме пренебрегвали в нашите ревюта и прес съобщения разработчика BORIS FX и то съвсем незаслужено. Продуктът им Optics 2021 е предназначен за създаване на визуални ефекти. Съдържа 160 филтъра и повече от 1000 пресета и др. Включвам го в нашия кратък месечен обзор заради възможностите му за създаване на маски, обърнете внимание на тази му функционалност показана на видеoто по-долу. Софтуерът е обновен наскоро, цената му е $149.00.

 

 

PORTRAITURE 3
Има сравнително нова актуална ревизия 3.65 на софтуера от миналата година. PORTRAITURE е предназначен за ретуш на портрети. Предлага се като плъгин за Photoshop и Lightroom. Има пробна версия, а иначе цената на продукта е $199.95.

 

Nik Collection 3
Nik Collection е пакет плъгини добре познат на професионалистите. През годините той премина през различни трансформаци. Стигна се до там, че част от пакета беше купен от Google, които след това го спряха и предложиха на потребителите за безплатно ползване. Накрая продуктът бе спасен от DxO и рестартиран отново като платен продукт  (99.99 Евро). Nik Collection 3 вече представлява набор от осем плъгина, носители са и на наградите за най-добър продукт за фотографски софтуер на EISA за 2020-2021.

 

 

QuickResize
QuickResize е плъгин за Indesign, който осигурява прост и удобен начин за преоразмеряване на цял документ и всичко в него, до какъвто и да е нов размер. Резултатът от преоразмеряването е редактируем. Работи в различни мерни единици. Има пробна версия и струва 59 американски долара. Актуална версия 1.4.0.

 

QuickResize

 

Claquous 3
В повечето случаи използваме Illustrator ако искаме да създаваме кръгови диаграми и да работим с графики. Можете обаче да ги правите и в InDesign със скрипта Claquos, за който сме писали преди повече от 10 години. Новата трета версия предлага много разширени функции за създаване на диаграми, с които InDesign по поразбиране не разполага. Цената на плъгина е 39 Евро. Има пробна версия.

 

 

Halftone Creator
С този плъгин за Photoshop можете да симулирате различни полутонове. За персонално използване е безплатен, но за комерсиални проекти ще трябва да си го купите (6 американски долара).

 

Halftone Creator

 

 

press2id
Свържете Adobe Indesign към WordPress блог чрез REST. Скриптът поставя постовете от WordPress сайта в активния документ на Indesign.

 

press2id

 

Export two different PDFs Pro
Скрипт за Indesign позволяващ да експортирате един или няколко отворени документи с два различни пресета към PDF.  Предназначен е да спести време, например да експортирате печатаем PDF с високо качество и такъв в малък размер за превю (web) едновременно.  Не е безплатен – 9$. Обърнете внимание на останалите скриптове, които предлага разработчика, заслужават си. Вижте ги тук.

 

 

SRDx
SRDx е плъгин за Photoshop, който автоматично открива и премахва драскотини и др. дефекти на изображения. Спестява време на еднократна цена за софтуера 49 евро. Има и демо версия.

 

 

Вижте още:
Софтуер за електронен монтаж
Избрани приложения и допълнения (декември)
Избрани приложения и допълнения (ноември)

Интернет портал за печатни технологии.