Избрани софтуерни приложения (ноември 2022)

1444
Избрани софтуерни приложения (ноември 2022)

В месечния обзор са включени основно софтуери, които са с нови версии съвсем отскоро. Има и ново приложение като PhotoBook, безплатен панел Moody Photoshop panel, както и пакет стари Illustrator-ски скриптове за разнообразие.

AKVIS PhotoBook 1.0
Нов софтуер на AKVIS наречен PhotoBook. Предназначен е за създаване на висококачествени фотокниги и фотоалбуми. Използва предварително създадени темплейти от база на AKVIS (платени и безплатни), в които разполагате снимките и текстове към тях. Има експорт към PDF, така че можете и да разпечатвате след това, например на дигитален печат. Програмата се предлага в безплатна и бизнес версия. Изисква се регистрация, за да получите безплатната версия!

 

AKVIS PhotoBook 1.0

 

ON1 NoNoise AI
ON1 NoNoise AI е от софтуерите за подобряване на изображения. Излезе новата му версия 2023. ON1 NoNoise AI е един от най-добрите софтуери за намаляване на шума в изображенията, като същевременно по интелигентен начин възстановява детайлите му. Работи с повечето растерни редактори и поддържа голям брой файлови формати, включително записва в необработения DNG файлов формат, които поддържат пълния тонален и цветови диапазон. Има пробна версия, а цената му е 54 евро (промо цена).

 

ON1 NoNoise AI

 

CMX2
CMX2 е дългоочакван Photoshop панел за ретуширане. Новата версия е с повече опции, инсталира се като UXP плъгин, по-бърза е и по-мощна. Поддържа M1/M2 на Mac.

 

CMX2

 

Ultimate Retouch Panel 3.9.2
Ultimate Retouch Panel 3.9.2 е нова версия на полулярния плъгин за ретуш във Photoshop. Писали сме за него и приложението му преди повече от три години тук. Принципът на действие на плъгина е базиран на два популярни метода за ретуш – Frequency Separation и Dodge & Burn. Цената му е само 29$ (33$ е за професионална употреба).

 

Ultimate Retouch Panel

 

Imagenomic Portraiture v4.0.3
Софтуерът за ретуш на човешка кожа Portraiture достигна до четвърта версия. Работи като плъгин към Photoshop. Работи разбира се с елементи на изкуствен интелект, като анализира снимкта и прилага изглаждане само където е необходимо. Има вградени нови инструменти за създаване на прецизни цветови маски и др. Цена за нов лиценз 175 $.

 

Imagenomic Portraiture

 

 

Lumenzia 11.2.0
Плъгинът за създаване на маски на базата на осветеността има нова версия. Новото е поддръжката на 32-битови HDR-и. Почти всички функции в новата версия са оптимизирани за 32 битова поддръжка. Ъпдейтът до 11 версия е безплатен. Иначе Lumenzia се предлага само за 40 $.

Moody Photoshop panel
Още един Photoshop панел. Ако имате недостатъчно експонирана или преекспонирана снимка, няма проблем. Панелът на Moody Photoshop преди да приложи какъвто и да е ефект, цвят или контраст, автоматично разпознава експонацията, като и придава най-доброто съчетание между светлина и настроение, и придава на снимките ви уникален вид. Панелът е безплатен. Внимателно прочетете текста горе в линка. Има указана парола за архива.

 

Moody Photoshop panel

 

ALCE 4.1.0
ALCE е подобрител на локалния контраст. Контролирайте прецизно усилването на локалния контраст и добавете отличаващ се 3D вид към вашите изображения. Използвайте го в основен режим само с един лесен параметър или в разширен режим с множество опции (радиуси) за контрол – техника, вдъхновена от Octave Sharpening. Цена 26 $ за два компютъра.

 

ALCE 4.1.0

Видео за по-старата версия:

Background Generator
Безплатен за ползване онлайн ресурс за създаване на фонове. Има различни стилове, размер на изображението, прозрачност , цветност (web) и др. Изходът е jpg и png файлови формати.

 

Background Generator

 

Avenza MAPublisher за Adobe Illustrator v11.1
С помощта на Avenza MAPublisher можете да създавате карти с геопространствени данни в Adobe Illustrator. MapPublisher безпроблемно интегрира повече от петдесет инструменти за картографиране на GIS в Adobe Illustrator. Работи (импортира ги) със стандартните за индустрията GIS формати. Има 14 дневна пробна версия, цена 1499$.

 

Avenza MAPublisher

 

 

SAi Flexi
SAi Flexi е всичко-в-едно софтуер за дизайн, печат и изрязване, предназначен за фирми занимаващи се външна реклама. Софтуерът е с нова 22-ра версия. Той е толкова широко е разпространен, че почти три от четири принтшопа го използват, Flexi е индустриален стандарт с включени специфични инструменти за дизайн и редакция, RIP софтуер, софтуер за печат и изрязване. Някои от новостите са подобрен потребителски интерфейс, опция за ретираж на поръчките, подобрено подреждане на файловете във формата за печат (nesting), режещ контур в мениджъра на поръчките и др.

 

 

Пакет скриптове за Adobe Illustrator (John’s Scripts 4 Adobe Illustrator , JS4AI)
Пакетът JS4AI не е нов, но е сравнително добра подборка от широко използвани безплатни скриптове за Illustrator. Сред тях са някои като CMYKtoPMS, SelectPathsBySize, divideTextFrame, allPoints, setAllTheThings и др. Можете да ги изтеглите от тук.

 

Вижте и други месечни обзори на избрани софтуерни приложения тук.

 

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.