Излезе версия 0.91 на Inkscape

3479
Излезе версия 0.91 на Inkscape

В края на месец Януари бе представена версия 0.91 на Inkscape. Софтуерът за чертане и рисуване е сходен с Illustrator, CorelDraw и Xara X, но притежава възможности, инструменти и интерфейс, които му придават собствен стил.

inkscape

 

Авторите му наблягат на възможността за работа с файлове в SVG формат, но Inkscape дава възможност за четене и запис в много други формати, включително PDF, което го прави предпочитана алтернатива на останалите решения за работа с векторни файлове. Решението е безплатно за всички потребители по света, със 100% отворен код и е разработено „от” общността „за” общността.

Последната версия е кулминацията на дългогодишни опити за преминаване към нов начина за представяне на графичната информация. Новото графично ядро “Cairo” внася подобрения в производителността и по-точното изчертаване на векторните изображения. Голяма част от финансирането на тази разработка е поета от Google.

 

Inkscape

Новата функция Trace Pixel Art позволява създаването на векторни графики от икони, bitmap файлове и други. Добавени са и нови символни библиотеки, позволяващи многократна употреба на графични елементи. Възможно е прочетенето дори на символните библиотеки на Visio. Има нововъведения и във възможностите за прихващане на визуални елементи, както и в инструментите за организиране на обектите.

 

Inkscape

Добавени са следните нови файлови формати за експорт FXG, SIF и HTML5, както и за импорт – VSD и CDR. В Inkscape е разработена богата система от разширения, чрез които могат да се създават нови, интересни, иновативни и креативни идеи. Само в последната версия са добавени над една дузина разширения, спомагащи за автоматична смяна на шрифтове, допълнения за работа с текст и изображения и други. Пълната инфорамция с нововъведенията в последната версия могат да бъдат намерени тук: wiki.inkscape.org/wiki/index.php/Release_notes/0.91. Софтуерът може да бъде свален от сайта на неговия разработчик: inkscape.org/en/download/

Източник: inkscape.org
Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/