Използвайте Indesign по-ефективно с тази колекция безплатни скриптове

3902

Можете да свалите три полезни скрипта напълно безплатно, като допълнение към тях ви предлагаме и интерактивно ръководство за кратките клавишни в Indesign, създадено със самата програма.

Авторът на всичко това е Marijan Tompa, графичен дизайнер и специалист по предпечат от Сърбия. На блога си, IndiSnip, той публикува полезни съвети и скриптове за InDesign, които е написал сам. Можете да свалите няколко елегантни и полезни скрипта безплатно.

Добавете набори от слоеве към документите си – този скрипт работи с InDesign CS4 и CS5. Чрез него можете да създавате набори от слоеве, които да добавяте автоматично към документа, който създавате. Ето и как работи: копирате скрипта в папката “startup scripts” и рестартирате Indesign. Всеки от *.txt файловете в папката на скрипта е набор от слоеве.

набори от слоеве

Можете да създадете ръчно колкото набора желаете. Всеки ред в текстовия файл е слой, който ще бъде създаден. От изскачащото меню в панела Layers можете да изберете „Enable tomaxxiLAYERS“. След това започнете да създавате нов документ. Ще изскочи прозорец tomaxxiLAYERS. Просто изберете набора слоеве, който желаете и цъкнете Select Set. После ще видите диалоговия прозорец New Document и когато го потвърдите, скриптът ще добави автоматично всички слоеве, които сте задали в съответния набор към новия документ.

Използването на този скрипт може да ви улесни много и до значителна степен да улесни работата ви, ако работите с комплексни проекти и съответно използвате много слоеве, например за версии на различни езици.

Изберете Object Style при поставянето на файла в документа в InDesign. Инсталацията и употребата му са елементарни: свалете скрипта и го копирайте в папката „Startup scripts”. Рестартирайте InDesign. От падащото меню в панела Object или Object изберете Enable tomaxxiPLACE®. Заредете PlaceGun с файлове. Изберете желаният Object Style и поставете файловете на нужните места. Скриптът работи само с версия CS5.

Object Style

FontReporter 2 позволява да събирате информация за шрифтове, използвани е различни файлове.Скрипта работи с InDesign CS4/CS5. Той ви помага да съберете информация за шрифтовете в документите и да проверите дали не липсва шрифт в няколко документа едновременно. Можете да събирате информация от публикациите, отворени в момента. Също така, можете и да посочите папка, която съдържа файловете, които искате да проверите и скрипта ще ги прегледа автоматично.

FontReporter 2
Можете да генерирате доклад с пълен списък на шрифтовете, които са използвани. Другият вариант е да получите отделен доклад за всеки файл. Последната опция е създаденият доклад да се отвори директно в текстовия редактор по подразбиране.

оклад с пълен списък на шрифтовете

Marijan Tompa предлага безплатно и интерактивно ръководство за кратките клавишни комбинации за InDesign CS5. То е създадено изцяло с InDesign.

Източник: indisnip.wordpress.com
Текста написа: Мартин Новев

Интернет портал за печатни технологии.