Интеграция на ново ERP в печатница Дита-М България

558
Интеграция на ново ERP в печатница Дита-М България

Дита-М България ООД въведоха нова ERP система TOWERP, която обхваща всички дейности и процеси в печатницата. Настройването на системата за нуждите на Дита-М и първоначалното внедряване и обучение е осъществено тази година по време на извънредното положение и изолация в страната.

Печатница Дита-М“В хода на проучване разгледах различни доставчици на ERP системи. В екипа на TOWERP видях млади хора с хъс за работа, които ми вдъхнаха доверие още на първата среща. Това за мен беше решаващият фактор да избера именно тях. В комуникацията ни нямаше “загуба в превода”, получавах бързи и адекватни отговори на всички въпроси и говорехме на един език през цялото време.” – сподели г-н Манол Димитров в избора си на TOWERP за решение за оптимизация на търговската и производствената дейност.

Казусите за решаване в Дита-М, преди интеграцията на TOWERP са били следните:   

 • Да се елиминира работата едновременно в 5 различни системи/ програми;
 • Да се прекрати използването на споделени екселски файлове, които са изключително неефективни и губят много време на служителите в търговския отдел;
 • Да се премахне изцяло струпването на важна информация на “хвърчащи” листа;
 • Да се преустанови записването на хартия на ежедневните доставки на основни консумативи;
 • Да се установи връзка между търговския и производствения отдел, която да не изисква физическо присъствие на търговците в производствения цех;
 • Да има проследимост на различните етапи на изпълнение на всяка отделна поръчка;
 • Да има възможност за заприхождаване и следене на наличностите от различни типове заготовки – небрандирани календари, тела за тефтери и други;
 • Да се намали въвеждането на една и съща информация за всички повтарящи се поръчки.

печатница Дита-М“ Основният казус, заради който имахме нужда от внедряването на ERP решение беше проследяването на поръчките. За нас беше невъзможно да следим статуса на всички поръчки, особено в натоварените месеци. Другият проблем, заради който губехме време и ни създаваше трудности, беше фактурирането – търсехме възможност да създаваме клиентски поръчки и издаваме фактури в една система, вместо да се лутаме между няколко такива и различни таблици.” – сподели Манол Димитров.

Ключови фактори за успешната интеграция на TOWERP:

 • WIP (Work in Progress) – Това е начин за отчитане на произведени единици, тип заготовки, в които се влагат материали. Те се използват за производството на готовия продукт, но не е нужно да бъдат заприхождавани като отделен артикул. От друга страна, ако се произведат по-голямо количество заготовки, има вариант те да бъдат вкарани в склада с натискането на един бутон и да бъдат използвани за следващи поръчки.
 • Калкулатор – Това е модул, създаден специално за този вид производство. При задаване на няколко параметъра, калкулаторът смята автоматично колко листа на бяло трябва да се заложат, за да излязат определен брой листа в чист тираж
 • Партидна карта с калкулатор – Въпросният калкулатор е добавен към партидната карта за всяка клиентска поръчка. По този начин за всяка поръчка се знае какви материали ще бъдат използвани. Разходът им се следи на всяка стъпка и така евентуални пропуски или грешки могат да бъдат установени в движение, а не на края на целия процес.
 • Рецепти по шаблони – Добавени са производствените дейности за различни повтарящи се поръчки в т. нар. рецепти, за да бъде избегнато непрекъснатото въвеждане на една и съща информация.

“С внедряването на TOWERP получихме набор от рецепти, които значително улесняват работата ни. За близо 2 месеца работа в новата система, рецептите са вече 100, а очакваме да достигнем до 200 рецепти, които да обхванат всичките 300 базови изделия. Това ни дава уеднаквяване на процесите и гаранция, че всеки следващ продукт ще бъде изпълнен по същия начин. За този модул ние вложихме най-много усилия и време и към днешна дата те са напълно възнаградени.” – каза управителя на Дита-М, г-н Димитров.

печатница Дита-М

Резултати от внедряването на TOWERP в печатница Дита-М:

 • Още на етапа на приемане на клиентска поръчка в системата се вкарват всички специфични изисквания на клиента. От нея буквално с натискането на няколко бутона се генерира директно производствена поръчка.
 • Оптимална връзка между търговския и производствения отдел – поръчките се изпращат към съответните цехове още със създаването на производствена поръчка и етапите на завършеност са видими през цялото време.
 • Добре организирана номенклатура със суровини, заготовки и готови продукти.
 • Заявките за суровини, обезпечаващи производството, са напълно проследими и се вкарват изцяло в системата с натискане на 2 бутона. Това става на база материалите, описани в рецептата.
 • Материалите се изписват автоматично при завършването на дадена производствена поръчка,а произведените артикули се заприхождават.
 • Пълна проследимост на работата, извършена от подизпълнители и нейната себестойност.
 • Оформени бланки и документи, които се генерират директно от системата.
 • Работниците в цеха работят с таблети като виждат само информацията, пряко свързана с техните задачи.

“ Настоящата година се очертава да бъде доста ползотворна за нас. Бяхме си поставили 2 основни цели – внедряване на ERP и закупуване на нова машина. Първоначалните разговори за ERP започнахме есента на 2019 г., а самият проект стартира тази пролет. Ние и екипът на TOWERP успяхме да използваме времето на изолация по най-добрия начин. Целият процес по внедряване и интеграция протече много гладко, макар и отдалечено. Аз лично съм много доволен от този период. Успях да подредя всичко в предприятието, закупихме нова машина и интегрирахме ERP. Активният сезон за нас започна вече и ние сме напълно подготвени да го посрещнем.” – споделя г-н Манол Димитров.

Вижте пълния текст свързан с интеграцията на TOWERP в печатница Дита-М.

За Дита-М България ООД:
Дита-М България ООД е основана през 1991 г. в София. Компанията разполага със собствен производствен цех с 20 работници и голям набор от специализирани машини. Предлага разнообразие от рекламни календари, тефтери и други продукти и работи предимно в B2B сегмента.

За TOWERP: ERP за печатници
TOWERP е облачна система, фокусирана върху управлението на процесите в производствени и търговски предприятия.
Основната цел на TOWERP е да проследява и управлява целия процес в едно предприятие – от първоначалния контакт с потенциален клиент, през всички производствени етапи до експедицията на крайните продукти.

Профил на TOWERP в каталога Полиграфия ннфо

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.