Какво да правим и какво да не правим с QR кодовете

3800

В този кратък, но полезен и интересен текст Michelle Jollymore дава ценни насоки за начините, по които да включим успешно QR кодове в печатните си материали.

Michelle Jollymore има голям опит с интегрирането на QR кодове в различни рекламни материали. Тя е направила списък, който може да помогне на други хора да ги приложат успешно, като проверяват дали са спазили изискванията точка по точка. Всъщност, списъците са два – с неща, които трябва да правите и с такива които не трябва да допускате.

Какво да правим и какво да не правим с QR кодовете

Какво да правите с QR кодове:

1. Уверете се, че QR кодът е достатъчно голям. Моят опит в употребата им показва, че кодовете НЕ трябва да за по малки от 13х13 милиметра. Ако е възможно, уверете се, че QR кодът ви е с размери поне 20х20 милиметра. Тъй като камерите на фотоапаратите стават все по-добри, все повече хора ще могат да сканират все по-малки QR кодове. Въпреки това все още има доста потребители, които ще имат проблеми със сканиране на кодове с размери 13х13 милиметра.

2. Уверете се, че  има достатъчно бяло пространство/едноцветна подложка около QR кода.

3. Поставете прости указания близо до QR кода. Може да са съвсем елементарни като: „Сканирайте QR кодът със смартфона си, за да научите повече“ или „Нямате QR четец? Свалете го от App store”.

4. Осигурете на хората някакъв вид стимул, за да сканират QR кода. Това може да е нещо като „Сканирайте QR кода, за да спечелите iPad“ или „За повече информация за събитието, сканирайте QR кода сега!“

5. Добавете QR кодове към печатните си материали – визитки, брошури, реклами в списания и др. Направете печата интерактивен и се обърнете към нарастващата аудитория, която използва мобилните си телефони по този начин.

6. Добавете изображение към QR кода си, ако искате да го накарате да се открои.

7. Обмислете да промените цвета на QR кода си така, че да си подхожда с дизайна ви.

8. Проследете резултата от QR кодовете си! Уверете се, че научавате колко хора са ги сканирали и кои печатни материали предизвикват най-много реакции.

9. Уверете се, че QR кода ви води към мобилен сайт.

10. Създайте кода си така, че да можете да промените по всяко време интернет адресът, към който водят.

11. Съкратете интернет адреса, когато създавате QR код.

Какво да не правите с QR кодовете

1. Не правете QR кодовете твърде малки.

2. Не правете QR код, който води към стандартен интернет сайт за настолни компютри.

3. Не боядисвайте QR кодовете си в цветове, които се сканират трудно. Кодовете, които използват няколко цвята са трудни за сканиране. Бледите QR кодове на светъл фон не се разчитат лесно. Същото се отнася за тъмните кодове на тъмен фон.

4. Не забравяйте да сложите ръководство или призив към действие до QR кода си. Ако просто сложите обикновен QR код, той няма да накара хората да го сканират или да им каже как да го сканират.

5. Не слагайте QR кодове на места, на които хората не могат да ги сканират – например на билборд на магистралата. (Никой няма да успее да го сканира, докато кара със 130 км/ч.)

6. Не покривайте или деформирайте трите квадрата в ъглите на QR кода. Ако покриете който и да е от тях, кодът няма да се сканира успешно.

Мобилни устройства + печат: по-добри заедно!

Да, има други технологии, които могат да съчетаят мобилните устройства и печата. Но QR кодовете все още имат място в маркетинговия микс днес и в бъдещето. Обаче, те трябва да се използват правилно!

Надявам се, че тези съвети ще ви помогнат да достигнете до нарастващата мобилна аудитория!

Източник: qreateandtrack.com
Превод: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.