Какво да правим и какво да не правим с QR кодовете

3168
Spread the love

В този кратък, но полезен и интересен текст Michelle Jollymore дава ценни насоки за начините, по които да включим успешно QR кодове в печатните си материали.
MichelleJollymore има голям опит с интегрирането на QRкодове в различни рекламни материали. Тя е направила списък,който може дапомогне на други хора да ги приложат успешно, като проверяват дали саспазилиизискванията точка по точка. Всъщност, списъците са два – снеща, които трябвада правите и с такива които не трябва да допускате.

inline_274_https://printguide.info/images/2012-07-10.png

Какво да правите с QRкодове:

1. Уверетесе, че QR кодът е достатъчно голям. Моят опит в употребата им показва,чекодовете НЕ трябва да за по малки от 13х13 милиметра. Ако е възможно,уверетесе, че QR кодът ви е с размери поне 20х20 милиметра. Тъй като камеритенафотоапаратите стават все по-добри, все повече хора ще могат да сканиратвсепо-малки QR кодове. Въпреки това все още има доста потребители, коитоще иматпроблеми със сканиране на кодове с размери 13х13 милиметра.

2. Уверетесе, че  има достатъчно бялопространство/едноцветна подложка около QR кода.

3. Поставетепрости указания близо до QR кода. Може да са съвсем елементарни като:„Сканирайте QR кодът със смартфона си, за да научитеповече“ или „Нямате QR четец?Свалете го от App store”.

4. Осигуретена хората някакъв вид стимул, за да сканират QR кода. Това може да енещо като„Сканирайте QR кода, за да спечелите iPad“ или„За повече информация засъбитието, сканирайте QR кода сега!“

5. ДобаветеQR кодове към печатните си материали – визитки, брошури, реклами всписания идр. Направете печата интерактивен и се обърнете към нарастващатааудитория,която използва мобилните си телефони по този начин.

6. Добаветеизображение към QR кода си, ако искате да го накарате да се открои.

7. Обмислетеда промените цвета на QR кода си така, че да си подхожда с дизайна ви.

8. Проследетерезултата от QR кодовете си! Уверете се, че научавате колко хора са гисканирали и кои печатни материали предизвикват най-много реакции.

9. Уверетесе, че QR кода ви води към мобилен сайт.

10. Създайтекода си така, че да можете да промените по всяко време интернетадресът, къмкойто водят.

11. Съкратетеинтернет адреса, когато създавате QR код.

Какво да не правите с QR кодовете

1. Неправете QR кодовете твърде малки.

2. Неправете QR код, който води към стандартен интернет сайт за настолникомпютри.

3. Небоядисвайте QR кодовете си в цветове, които се сканират трудно.Кодовете, коитоизползват няколко цвята са трудни за сканиране. Бледите QR кодове насветъл фонне се разчитат лесно. Същото се отнася за тъмните кодове на тъмен фон.

4. Незабравяйте да сложите ръководство или призив към действие до QR кодаси. Акопросто сложите обикновен QR код, той няма да накара хората да госканират илида им каже как да го сканират.

5. Неслагайте QR кодове на места, на които хората не могат да ги сканират– напримерна билборд на магистралата. (Никой няма да успее да го сканира, докатокара със130 км/ч.)

6. Непокривайте или деформирайте трите квадрата в ъглите на QR кода. Акопокриетекойто и да е от тях, кодът няма да се сканира успешно.

Мобилниустройства + печат: по-добри заедно!

Да, има другитехнологии, които могат да съчетаят мобилните устройства и печата. НоQR кодоветевсе още имат място в маркетинговия микс днес и в бъдещето. Обаче, тетрябва дасе използват правилно!

Надявам се, четези съвети ще ви помогнат да достигнете до нарастващата мобилнааудитория!

Източник: qreateandtrack.com
Превод: МартинНовев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.