Камуфлажна маскировка с Camouflage

2485
Spread the love

Camouflage е безплатно допълнение към Adobe Photoshop е разработено от VanDerLee.

Интересно допълнение към Photoshop, на което се натъкнах неотдавна. Да, доста специфично, но все пак интересно. С него можем с голяма степен на точност да възпроизведем камуфлажна маскировка от Втората Световна война до тази на съвременните въоръжени сили. От сайта на VanDerLee сваляме изпълним файл и по време на инсталацията указваме, къде е папката с допълненията на Photoshop. Стартираме допълнението от мястото, където можем да очакваме, че е Filter/VanDerLee/Camouflage. Работата с допълнението е наистина лека и приятна. Авторът е подготвил готови пресети на камуфлажна маскировка от Втората Световна война, до днешните маскировки на велико-британските военни сили към НАТО. В допълнение можем да модифицираме наличните пресети или да създаваме нови, както и да ги запазваме за последваща употреба. Стандартно Camouflage разполага с реално-времево превю, където можем да видим, какво сме сътворили до момента. Разполагаме с пет инструмента, благодарение на които можем да манипулираме маскировката, която създаваме – Scale, Blur, Size fall-off, Pattern # и Colors. Инструментите са реализиране благодарение на плъзгачи, с изключение на Colors, като в допълнение можем да зададем и точна цифрова стойност. Със Scale определяме големината на на обектите изграждащи камуфлажната текстура, с Blur дали и доколко да са заоблени ръбовете на елементите,  Size fall-off служи да укажем доколко да е запълнена площта, която сме избрали, а в Pattern #, разработчика е подготвил 1000 форми на разположение на елементите, измежду които можем да избираме. Посредством Colors можем да добавяме или премахваме цвят както и да въведем при желание прецизни стойности за  всеки един цвят. Въпрос на малко време и експерименти е да получим добри крайни резултати.

Camouflage е доста специфично допълнение, но в случай, че ни се наложи да създадем камуфлажна текстура, може да ни спести доста време. При все това е и безплатно и според мен няма да натежи поне на моята колекция, ако присъства вътре.

Продуктът е разработен само за PC платформа и работи с версии на Adobe Photoshop до CS4 включително. Повече информация и материали можете да намерите на официалния сайт на разработчика: vanderlee.com

Пламен Димитров

Биографична информация