Лесно, бързо и безплатно поставяне на файлове с много страници в Indesign

2748

Скриптът MultiPageImporter ви позволява да поставяте многостранични PDF и INDD файлове в документите си в InDesign.

MultiPageImporter

Всички, които са попадали в такава ситуация, знаят колко досадно може да бъде поставянето на голям брой страници в документ за Indesign. Освен загубеното време има и немалка вероятност от погрешно поставяне на страници, грешно разполагане в каретата и други проблеми. Scott Zanelli ни предлага елегантно решение на този проблем с безплатният си скрипт MultiPageImporter. Той е наследник на PDFplacer и също като него може да поставя всяка страница от PDF файл на различна страница в публикацията ви в InDesign. Това е изключително удобно, но има и още нещо – новата версия може да поставя и страници от документи за InDesign по същия начин.

Инсталацията на скрипта е елементарна: просто го копирайте в папката Scripts/Scripts Panel в директорията на Indesign. Можете да го стартирате от панела Scripts. След като изберете файл, чиито страници желаете да поставите, виждате диалоговия прозорец с опциите, между които да изберете. Той дава възможност за избор на обхват от страници, които да бъдат поставени, за позицията им спрямо страницата, зададена в Indesign, има възможности за оразмеряване, отместване, запълване на страницата, поставяне на отделен слой и други.

Всичко това става несравнимо по-бързо и удобно, отколкото, ако го направите ръчно, а и опасността от грешки намалява. MultiPageImporter създава автоматично нужния брой страници и разполага страниците на документа върху тях съобразно зададените параметри. При процесът се извършва проверка за липсващи шрифтове и други проблеми. Работата с PDF и INDD става по един и същ начин и резултатите са отлични.

Тук можете да намерите наличните версии: оригиналния файл (направен за CS3), оригинална версия от март 2009, за CS4, обновената версия 2.5 от март 2010, версия за CS5 от декември 2010.
Източник: indesignsecrets.com
Текста написа: Мартин Новев

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.