Отвъд CMYK – по-въздействащ и атрактивен печат

1054
Отвъд CMYK – по-въздействащ и атрактивен печат

Интервю с Мирослава Цветанова, мениджър производствени решения в Xerox

Мирослава Цветанова, Ксерокс
На снимката: Мирослава Цветанова, мениджър производствени решения в Xerox

Графичната индустрия отново е на кръстопът. Докато растежът на конвенционалния печат е стабилен в някои сектори дигиталният печат се радва на двуцифрен ръст. Производственият капацитет на дигиталните устройствата се увеличи значително и при някои технологии малките обеми вече не са критично необходими. Наблюдаваме и развитие на дигиталния печат и като комуникационен канал, а новите технологии за автоматизация на работните процеси и дигитално облагородяване на печатната продукция позволяват на производителите да предложат уникален продукт за кратко време и съответно да генерират повече приходи. Целта е да се предостави специална услуга на клиентите в унисон с техните маркетингови стратегии. Подобрявайки творческия процес и създавайки по-близко сътрудничество с тях, продуктите с добавена стойност стават критична част от тази комуникация, което съответно генерира резултати.

За да разберем какви са възможностите за облагородяване на продукцията и как Xerox може да партнира на графичните специалисти да преминат отвъд CMYK печата, разговаряме с Мирослава Цветанова, мениджър производствени решения в Xerox МЕА.

Какво е дигитално облагородяване на печатната продукция?
Накратко това означава създаване на физически и визуално привличащи вниманието печатни ефекти, които постигаме със специални цветове като злато, сребро, бяло, прозрачно и флуоресцентно, както и чрез други техники. Дигиталните технологии откриват нови възможности за създаване на ефекти и привличащи вниманието декорации, като се запазват предимствата на дигиталния печат – къси тиражи, бързо изпълнение на поръчките и персонализация.

 

 

Какви са възможностите, които технологията предлага на доставчиците на печатни услуги?
Доставчиците на печатни услуги имат нужда да реализират по-добри приходи дори и с по-малко поръчки и бизнесът им да се отличава от този на конкуренцията. Дигиталното облагородяване на продукцията с допълнителни цветове като злато, сребро, бели, прозрачни и флуоресцентни цветове могат да им осигурят конкурентно предимство и добавена стойност на продукцията. Според изследване на Keypoint Intelligence ключовите фактори за ползите от дигиталните печатни ефекти са:

  • Добавена стойност на отпечатъка: Клиентите са готови да платят от 24% до 89% повече за специални ефекти след основния CMYK печат.
  • По-големи възможности: до края на 2024 година се очаква комерсиалният печат, включително опаковките, книгите, брошурите, указателни табели и каталозите да се върнат на нивата от 2019г. Тези продукти имат нарастваща нужда от облагородяване и по-атрактивна визия
  • Конкурентоспособност: В глобалното проучване 50% от всички доставчици на печатни услуги казват, че специалните цветове са задължителни за техния бизнес. 
  • Собствено производство, а не аутсорсинг: Увеличаване на маржовете, спестяване на време и разходи, като се правят подобрения в собственото печатно производство и не се изнасят поръчки навън.

Какви са решенията за дигитално облагородяване на Xerox за доставчиците на печатни услуги?
Водещото на пазара портфолио на
Xerox Beyond CMYK предоставя на професионалистите в областта на печата възможност за подобрения в дигиталния печат, концепции както за големи производители, така и за , малки производства и офис решения. Те включват :

Дизайнерски опции: Xerox предлага инструмент за работа FreeFlow Core, с чиято помощ могат да се включат декорации и ефекти във всяко задание печат – просто и креативно, без да се докосва файла, като например автоматично мапване на CMYK текст и обекти към желаните декорации в специален цвят. Това е специфичен начини, по който се осигуряват осезаеми ползи за бизнеса , възможност да се добавят автоматично ефекти без намесата на дизайнер и без да са необходими специфични знания и умения. Гъвкавост и възможности за надграждане : Технологията на Xerox се надгражда и конфигурира според нуждите с нови модули, софтуер и и цветове, които се добавят към платформите, без да е необходимо да се инвестира в нова машина за производство
Достъпност: Добавянето на специални цветове към моделите
PrimeLink и Versant 280 прави тази технология широко достъпна, инвестиция представляваща 1/4 спрямо разходите за закупуване на ново самостоятелно CMYK + устройство.
Неограничена палитра: технологията е еднопасова и дава възможност за нанасяне на допълнителни цветове с метален отблясък – злато и сребро, смесени иридесцентни изображения, резултат от комбинацията на
CMYK с металици, бяло, идеално при работа с цветни хартии и картони или трансперентни материали, прозрачен тонер, флуоресцентни цветове, както и специфични Pantone, които дават разширено цветно пространство.

Колко важно е дигиталното облагородяване за собствениците на брандове?
Големите брандове винаги са се стремили към уникалност.. Възползвайки се от нови креативни решения и възможностите на технологиите за добавяне на релевантност и стойност към печатните продукти , те могат да стигнат до своите клиенти и потребители. Както споменах по-рано, облагороденият печат се продава между 24% и 89% повече от печата без специални ефекти. В момента сме свидетели на преминаване от печат, който предлага само информация, към печат, който въздейства и обостря сетивата. Дигиталните ефекти създават трайно впечатление за марката, което показва „висока класа“ и „добавена стойност“. Xerox разполага с най-добрата технология, за да подкрепи брандовете в стремежа им да се отличат.. Например, Xerox® Iridesse® Production Press постига преливащи се метални нюанси, които никоя друга технология не може да постигне. Златото и среброто могат да се използват самостоятелно или в комбинация с бяло и прозрачно за постигане на специални SPOT цветове с едно преминаване на медията.

От друга страна Xerox iGen 5 с пети допълнителен цвят дава възможност за прехвърляне на повече поръчки със запазени PANTONE® цветове от офсет към дигитален печат и елиминира грешките чрез система за интелигентно, точно съвпадение на цветовете.


Възможностите, които технологията на Xerox предлага, са живи цветове и многообразни ефекти с метален отблясък или такива наподобяващи течаща вода, цялостен или частичен лак, , текстурирани 3D ефекти на елементи в дизайна и много други.

 

 

Какви са възможностите за приложение на специалните ефекти?
Приложенията са практически неограничен и въпрос на криейтив каталози и промоционални материали, визитки, билети, директна поща, пощенски картички, покани, пликове, обложки на книги, плакати, знаци, самозалепващи стикери, сгъваеми картонени кутии…
Решенията за облагородяване на продукцията, включително флуоресцентните ефекти, са идеални за плакати, знаци за безопасност, които изискват внимание; директна поща, опаковки. Интересни са и възможностите за нанасяне на защитни знаци, баркодове, микрошрифтове, както и невидими водни знаци, които се виждат само под UV светлина.

Скъпа ли е инвестицията в оборудване за дигитално облагородяване?
Има добре оразмерени решения за различните компании и като цяло дигиталните технологии са много по-достъпни и лесни за внедряване от конвенционалните. Правим предварително проучване на съществуващата работна среда, възможностите за интеграция, бизнес целите, както и подробни калкулации за връщане на вложените средства. Придобиването на технология не е единствения фактор, който гарантирано да води до успех. Работим заедно с клиентите си по изграждане на структура, обучения, маркетингови стратегии. В идеалният случай би трябвало да се познават добре клиентите, техните приоритети и очаквания и да се предложи продукт или услуга, които да добавят стойност. Можете също така да се свържете с Xerox, за да получите информация, мострени материали, възможност за демонстрация на технологията или тестов печат.

 

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.