Най-добрите двуизмерни графични приложения с отворен код.

11089

Следва списък на 14 от най-добрите двуизмерни графични приложения с отворен код.

Те са само част от от широкия набор от OpenSource програми. Някои от тях са подходящи за целите на настолната издателска дейност. Някои от програмите могат да предложат богато разнообразие от функции и в значителна степен да заместят комерсиалните си алтернативи.
Програмите са подредени по азбучен ред, на итернет адреси можете да намерите по-подробна информация за възможностите им и наличните версии за различни операционни системи. Използвал съм лично част от тези програми и те дават задоволиелни резултати.

Cenon:
Cenon е уникален графичен инструмент. Създаден на модулно графично ядро, той предлага голямо разнообразие от функции, голяма част, от които са приложими в настолната издателска дейност. Работи с векторни и растерни изображения. Има версии за, Linux, Mac OS, OpenStep 4.2, възможно е да се компилира за Windows.

GIMPshop:
GIMPshop е модификация на GIMP (GNU Image Manipulation Program), създадена, за да симулира усещането на работа с Adobe Photoshop. Основната й идея е потребителите на Photoshop да се чувстват удобно, работейки с GIMP.
GIMPshop запазва всички предимства на свободния графичен редактор, например разнообразието от допълнения и възможности за потребителски настройки. Наред с това до голяма степен е решен проблемът с неудобния за някои потребители интерфейс. Структурата на менютата е модифицирана, така че максимално да наподобяват тези на Photoshop. Терминологията на програмата също е променена, така че да съвпада с тази на Adobe. Във версията за Windows е наличен плъгин, наречен ‘Deweirdifier’, който съчетава големият брой прозорци на програмата по начин, подобен на системата MDI, използвана от повечето графични пакети за Windows.
Заради промените в работното поле на програмата, много ръководства за Photoshop могат да се използват без промени, а много други могат да бъдат пригодени за потребителите на GIMPshop с минимални усилия. Налична е за Linux, Mac OS X, Windows.

Hugin:
Лесна за употреба програма за създаване на панорамни изображения, базирана на Panorama Tools. С Hugin можете да съчетавате мозайка от снимки в цялостна панорама, да съчетава серии от застъпващи се фотографии. Програмата има и много други функции, работата с нея е удобна и интуитивна. Може да се компилира за Linux, Mac OS X, Windows.

Inkscape:
Inkscape е редактор за векторна графика с отворен код, с възможности, подобни на тези на Illustrator и CorelDraw. Използва Scalable Vector Graphics (SVG) файлов формат. Работната среда е интуитивна. Лесно е да се редактират ключови точки, да се осъществят сложни операции с пътечки, да се векторизират изображения и да се извършват други. Особено удобен е вграденият инструмент за създаване на обемни форми. Работи с Linux, Mac OS X, Windows.

KoverArtist:
KoverArtist е програма за бързо създаване на обложки за кутийки за cd/dvd. Основната идея на програмата е да е възможно да се създаде добре изглеждаща обложка само с няколко цъкания с мишката.

Ktoon:
KToon е набор от инструменти за създаване на двуизмерни анимации. Програмата е създадена от аниматори (Toonka Films) за техни колеги и е предназначена за употреба в анимационната индустрия. Проектът се разпространява с GPL (General Public License).

Krita:
Krita е програма за рисуване и редактиране на изображения, която е част от Koffice. Софтуерът съчетава удобни за употреба и забавни възможности като ръководено рисуване (никога досега не е било толкова лесно да нарисувате права линия с инструмента airbrush) и високо технологични функции като поддръжка на 16 битови изображения, CMYK, L*a*b и OpenEXR HDR.
Тридесет и два битовата система за управление на цвета на Krita, заедно усъвършенстваните инструменти за работа с нея, правят програмата приложима за изграждането на широк спектър професионални графични продукти. Единствено Photoshop предлага по-голям набор от инструменти за рисуване.

MyPaint:
MyPaint е опростена програма за рисуване. Тя поддържа чувствителни към натиск графични таблети и притежава лесна за употреба колекция от четки. Налице е пълноценен интерфейс за създаване на потребителски четки, акцентиращ върху динамиката на четките (промените на скоростта и натиска). Размерът на платното за риосуване е неограничен, но липсва поддръжка на слоеве.

OpenOffice Draw:
OpenOffice Draw предлага нужните инструменти за осъществяване на комуникация чрез графики и диаграми. Впечатляващи са възможностите за потребителска настройка на интерфейса. Използва стилове и форматиране за лесно повтаряне на често използвани операции. Дава възможност за позициониране на графичните обекти в три измерения. Усъвършенстваната обработка ви позволява да създавате със създадена от вас текстура, светлинни ефекти, прозрачност, перспектива. Налице и галерия с изображения, в която могат да се съхраняват и потребителски.
OpenOffice Draw използва OpenDocument формата, новият международен стандарт за офис документи. Той е XML базиран и не е обвързан с DRAW. Достъпът е възможен през всеки софтуер, съвместим с OpenDocument. Възможно е поставяне на изображения във най-разпространените файлови формати (включително BMP, GIF, JPEG, PNG, TIFF и WMF).Има и вградена опция за създаване на Flash (.swf) версия на документа.

Panorama Tools:
Софтуер за преглед, създаване и редактиране на панорамни изображения. Съчетава висококачествено преработване на изображенията с голяма гъвкавост и лесна употреба. Напълно безплатен и с отворен код.
Предлаганите решени, базирани на Panorama Tools са:
PTStitcher: Висококачествен, лесен за употреба, поддържащ всички формати софтуер за създаване на панорама от няколко изображения.
Panorama Tools: Плъгин за Photoshop за създаване и редактиране на панорами
PTViewer: Висококачествен инструмент за създаване на сферични изображения. Има платформено независима версия и версии за много платформи.

Pixelize:
Особено ценен инструмент за графичния дизайн, подобни често се използват за създаване корици на различни издания. Използва много намалени изображения, за да възпроизведе възможно най-добре друга картина.
Pixelize работи като разделя изображението, което искате да обработите в решетка от малки правоъгълни зони. Всяка от тях се анализира и замества с изображение, избрано от базата данни. Pixelize се стреми да избере най-подходящото изображение за всяка зона. Софтуерът работи най-добре, когато има на разположение много голяма база данни с изображения. Ефективният минимум е около 1000.

Scribus:
Scribus е програма с отворен код за професионално страниране и предпечатна подготовка. Тя има версии за Linux/Unix, MacOS X, OS/2 и Windows базирани операционни системи.
Под модерната си и удобна за потребителя работна среда, Scribus поддържа всички необходими за професионална работа елементи като CMYK цветово пространство, ICC управление на цветовете, и съвместимост с индустриалният стандарт PDF.
Тест на възможностите на програмата можете да намерите тук: prepressbg.com/?page=scribus

Skencil:
Skencil е свободна интерактивна програма за създаване на векторни изображения. Може да се използва на GNU/Linux и други UNIX съвместими системи. Тя е гъвкав и мощен инструмент за създаване на илюстрации, диаграми и много други.

Synfig:
Synfig е мощен, подходящ за производствени цели софтуер за създаване на двуизмерна анимация. Според разработчиците му той може да създава анимации с по-малко човешки и други ресурси от всяка подобнa програмa. Synfig е напълно безплатен.

Xara Xtreme:
Xara Xtreme за Линукс е мощна многофункционална графична програма за Unix базирани операционни системи. Тя е базирана на Windows версията, която е най-бързата графична програма, която съшествува в момента. Освен това, тя е и лесна за употреба, предлага удобни инструменти, има изчистен и удобен за работа интерфейс. Наред с това за програмата има огромен ресурс от обучаващи материали, ръководства, видеоуроци.

Източник: ubuntulinuxhelp.com

Интернет портал за печатни технологии.