Нова спецификация за дигитален печат от Ghent Workgroup

846
Нова спецификация за дигитален печат от Ghent Workgroup

Работната група Ghent (GWG) представи нов документ, ориентиран към нарастващия сегмент на дигиталния печат в малък формат. Той е ръководство за стандартизация за създаване на PDF и качествен контрол и вече е включен във водещи решения за проверка на файлове, което ще позволи бързото му навлизане в работния поток.

В скорошна анкета на Ghent Workgroup дигиталният печат беше идентифициран като ключова зона, в която липсват качествени насоки за употребата на PDF,” каза Elli Cloots, заместник председател на работната група и старши продуктов маркетинг мениджър на EFI. Малкоформатният дигитален печат е подобен на офсетовото производство на рекламни материали, но използваните методи и оборудване са достатъчно различни, за да изискват специфични насоки. „Тази нова спецификация помага значително за повишаване на стандартизацията и чрез нея възможностите за автоматизация, в този нарастващ сегмент,“ допълва Cloots.

 

Elli Cloots

На снимката: Elli Cloots

Спецификацията за цифров печат е публикувана под чадъра на спецификациите на Ghent Workgroup от 2015 и е базирана на същите принципи. Документът описва правилата, които PDF файловете, предназначени за дигитален печат, трябва да следват. Доставчиците на софтуер и хардуер могат да използват спецификацията за фина настройка на създаването на файлове в работния си поток и на крайните устройства.

Поради особеностите на цифровия печат, спецификацията е значително по-различна от използваните в други сегменти като офсетов печат или опаковки. Правилата, които се отнасят до надпечата (overprint) на и проблемите свързани с него, са значително облекчени. Причината за това е, че крайните устройства се справят с тези проблеми с лекота. Спецификацията има и облекчени изисквания към резолюцията на изображенията, заради особеностите на поръчките за цифров печат. Други изисквания продължават да имат неотменен характер. Такива са PDF/X-4 съвместимост, базова проверка на коректността на PDF файла, проверка за бели обекти със зададен overprint, избягване на промени в цвета при използване на грешно цветово пространство за работа с прозрачни обекти. Разбира се, компаниите могат да добавят свои изисквания към предложените от GWG, но те са добър набор базови насоки, върху които може да се надгражда.

Можете да намерите спецификацията тук.


Източник: gwg.org

Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.