Нов ISO стандарт за калибриране на скенери

55
Нов ISO стандарт за калибриране на скенери
Spread the love

Нов ISO стандарт за калибриране на скенери

Новият ISO стандарт за калибриране на скенери 12641-2 вече е публикуван и е в сила. LaserSoft.

Новият стандарт използва IT8 профил, за да характеризира цветовото пространство на устройството. Той отчита индивидуалните отклонения. Новите подобрени таблици за калибриране позволяват прецизно калибриране и максимална чувствителност на цвета.

С помощта на IT8 таблиците и IT8 процесът се отчитат отклоненията в работата на устройството. Те могат да са следствие от процеса, остаряването на устройството или фактори на средата и могат да бъдат коригирани чрез цветови профил.Старият стандарт ISO 12641 е разширен от ISO комитета с втора част, която включва по-модерни таблици за калибриране. Броят полета за измерване е почти три пъти по-голям. Това позволява създаване на по-точни цветови профили, базирани на много по-голямо количество данни. Добавянето на допълнителни точки в тъмните и пастелните тонове и намалената потребност интерполация допълнително увеличават точността.


LaserSoft са участвали в разработката на новия стандарт и вече предлагат нови таблици.

Можете да откриете новите таблици за калибриране на сайта на SilverFast тук.

Източник: pressebox.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.