Перфектен фокус чрез съчетаване на кадри

915
Перфектен фокус чрез съчетаване на кадри

Zerene Stacker и Helicon Focus Stacking се грижат за перфектния фокус и оптималната дълбочина на рязкост на снимките като съчетават няколко кадъра с различна плоскост на фокус в един.

Zerene Stacker
Zerene Stacker е софтуер, който съчетава различни кадри на един обект, за да постигне максимални резултати. Той е проектиран специално за макроснимки, при които постигането на перфектен фокус и дълбочина на рязкост е много сложно, но се справя и с по-прости задачи.

 

Zerene Stacker

Идеята е проста: просто заснемате много кадри, фокусирани в различна плоскост, анализирате ги, за да откриете зоните с отличен фокус у ги обединявате в едно изображение, което показва най-добрите части от целият набор снимки. Тази техника датира от епохата на ножиците и лепилото.

Съвременните компютри и цифрови камери, обаче, възможностите на тази техника са много по-големи. Съчетаването на десетки или стотици кадри може да създаде удивителни изображения, от пейзажи до микроскопски снимки, които никога няма да постигнете само с едно щракане на затвора.

Zerene Stacker използва специални алгоритми, за да подбере и съчетае най-добрите зони от изображенията. Можете да свалите пробна версия тук.

Helicon Focus Stacking
Helicon Focus Stacking е друго решение с аналогични възможности, предназначено за макрофотография, продуктова фотография, архитектурни снимки и други приложения. Можете да намерите пробна версия тук.

 

Helicon Focus Stacking

Интересното в случая е, че Helicon предлагат и специализиран хардуер за огледално-рефлексни фотоапарати на Canon и Nikon. Helicon FB Tube улеснява снимането на кадри с различен фокус, които след това да бъдат обединени софтуерно за резултати с максимално качество.

 

Източник: heliconsoft.com, zerenesystems.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.