Продуктите на Laidback автоматизират предпечатния процес

1970

Софтуерната компания Laidback предлага няколко решения, които могат да ускорят и оптимизират предпечатната подготовка на различни публикации директно в средата на програмите за оформление.

Приложенията на Laidback са ориентирани към оптимизиране на предпечатната подготовка, издателската дейност, производството на вестници и списания. Сред продуктите на компанията са ColorMan, ConvertMe и DropMan. Тези приложения спестяват много ръчна работа, време и ресурси и намаляват вероятността от допускане на грешки.

Директна обработка на изображенията в Quark и Indesign с ColorMan
ColorManColorMan предлага лесен и бърз начин за обработка на изображения, включени в програмите за страниране. Това е изключително полезно, особено когато става дума за новинарски издания, защото позволява промяна на снимките в последния момент преди настъпването на крайния срок, което може да бъде изключително важно.

ColorMan премахва необходимостта от отделна обработка на изображенията – тази дейност може да бъде извършена от страньора, при това без да напуска работната среда на Quark или InDesign. Когато поставите снимка в публикацията си, ColorMan чете допълнителната информация (metadata) за изображението, например дата и час. Приложението може автоматично да създаде текстово каре, което съдържа част от информацията, която желаете – нека бъде по-подробно какво желаем и да го форматира чрез стиловете, използвани в документа.

Употребата на ColorMan е елементарна – работите с вградените инструменти на QuarkXPress или InDesign. Когато приключите, избирате едно или няколко изображения в панела ColorMan, а също така избирате и начина на обработка, който сте дефинирали предварително. Обикновено обработката на снимка отнема до 10 секунди.

Автоматично превръщане на PDF файлове в други формати чрез ConvertMe
ConvertMeConvertMe е приложение, което може да превръща PDF файлове в други формати като EPS, PS, JPG, JPEG2000, TIFF, HTML, RTF, TXT, XML , документи за Word или PNG. При това, процесът е напълно автоматичен. Приложението е сървърно базирано или като самостоятелен плъгин към Adobe Acrobat. С ConvertMe потребителите могат да направят вериги от преобразувания, с които един PDF да бъде превърнат в няколко различни формата едновременно.

Всички изчисления в ConvertMe се правят от Acrobat. Така процесът се извършва чрез кода на Adobe, което гарантира безпроблемното преобразуване. Потребителите могат да настройват неограничен брой папки, които да бъдат следени от приложението, и да прилагат различни схеми на конвертиране към всяка от тях.

Laidback предлагат и plug-in за Adobe InDesign, наречен DropMan. Това приложение е предназначено за потребители на решенията за създаване на онлайн фотоархиви Fotoweb и Mediafiler. Чрез него потребителите им могат да свалят изображения с висока разделителна способност и да ги поставят директно в Adobe InDesign.

Софтуерът се предлага в България от фирма Гед.

Фирма Гед, съвместно с 4PEES има удоволствието да предложи 10% отстъпка от цената на продукта за всички сключени договори до края на месец април.

Източник: laidbacksolutions.se
Текстa написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.