Работната група Ghent празнува 25 години PDF

982
Работната група Ghent празнува 25 години PDF

Работната група покани глобалните печатна, опаковъчна и издателска индустрия да почете 25 години PDF – четвърт век технически иновации, отделеност и сътрудничество.

Работната група Ghent

 

Създаденият преди 25 години, с цел да подобри офисната комуникация PDF промени глобалното възприятие за работа с файлове. Развитието му премина през много стъпки, но всички ключови играчи в развитието му имат основание да се гордеят.

Началото
След семинара Seybold през 1998, е публикуван документът „PDF за предпечат“. В него е обяснено развитието на първия PDF/X, който получава ISO сертификация. В документа е и визията за PDF/X-Plus спецификациите, разработени от Ghent (PDF) Workgroup (GWG). Те добавят липсващите критерии за техническо качество за основните печатни процеси и продукти. Тези спецификации намират широк прием в Европа.
Работната група Ghent успя да създаде уникална връзка между крайните потребители (представени от асоциациите на индустрията), партньорите на индустрията и доставчиците и разработчици на софтуер. Съвместната им дейност създаде практики, които добавят стойност в различни пазарни сегменти.

Предимствата днес
С помощта на спецификациите на GWG потребителите могат да формализират PDF/X стандартите. Спецификациите на GWG сега са признати референции в областта на печата и опаковките. Уникалните комбинации от членове на GWG с опит в различни индустрии, които работят заедно, внася опит от всички области и гарантира качествени резултати.

Бъдещето на PDF
Форматът PDF/X и многото съвместими решения за работен поток вече са стандарт в индустрията. Актуалните пазарни тенденции имат фундаментална потребност от прилагане на добри практики – дизайнери на свободна практика, къси тиражи, съкратен цикъл на излизане на пазара и употребата на опаковките в маркетинга означават по-силна потребност от ръководство и стандартизация. Компаниите нямат времето да разработват и изследват за добри практики и решения. GWG работи върху добри практики и ефективни решения, които да отговорят на потребността от развитие на пазара – като хибриден печат (конвенционален и дигитален). Инструментите и образователните документи на GWG са безплатни за сваляне на www.gwg.org.

Източник: www.gwg.org
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.