Рафинирайте текста с тези три скрипта за InDesign Scripts

1208
Рафинирайте текста с тези три скрипта за InDesign Scripts

Dan Rodney е дизайнер и сертифициран инструктор на Adobe. Той е автор на няколко скрипта за InDesign, които могат да ви спестят време и да направят оформлението на текста по-лесно и бързо.

Кавички към прим и секънд

 

Кавички към прим и секънд
Едно от многото предизвикателства когато настройвате текста е да използвате правилните символи за апострофи, кавички и прим и секонд (за означаване на секунди и минути, футове и инчове). Този процес обикновено започва с проверка дали кавичките и апострофите използват типографските кавички. Някои хора използват Find/Change за това, но резултатът често е, че символите използвани за маркиране на мерни единици също се превръщат в типографски кавички. Решението на това обикновено е коригиране на текста и ръчна корекция, което е бавно и досадно.

Скриптът Quotes to Foot & Inch Marks прави този процес лесен. Той премахва потребността от много действия на търсене и подменяне и върши работата с едно двойно цъкане с мишката. Достатъчно е да изберете текста, който съдържа кавичките, които искате да бъдат заменени и цъкнете два пъти. Вече имате прим и секънд. Решението е елегантно и лесно и, също така, безплатно.

 

Правилно изписване на дробите

Правилно изписване на дробите
Ако работите с текст с много дроби и шрифтове, които нямат вградените символи, от които се нуждаете, този скрипт ще направи живота ви много по-лесен. Proper Fraction Pro работи с всякакви шрифтове и може да форматира всички дроби в документ, глава или селекция само за секунди. Просто изберете дроб, например 2/16, цъкнете два пъти на скрипта и резултатът е правилно разположена диагонална дроб. Proper Fraction Pro може да може да прилага OpenType форматиране директно към дробите, което предотвратява грешки, например форматиране на цели числа като дроби. Ако не използвате OpenType шрифтове, също няма проблем. Proper Fraction Pro ще генерира чудесни дроби и от TrueType или PostScript Type 1 шрифтове.

Proper Fraction има Lite версия, безплатна за сваляне и Proper Fraction 2 Pro ($70) за професионални потребители, с повече възможност за контрол.

 

Widow Fixer

Widow Fixer
Един от бичовете на оформлението на текст са досадните вдовици или много късите редове, които се появяват на края на абзац. InDesign не предлага лесен начин за прибиране на тези кратки думи на реда, към който принадлежат. Нискотехнологичното решение е, което повечето хора използват (с различни специални символи) изисква много време и води до проблеми при промяна на текста.

Widow Fixer е лесен начин за коригиране на вдовиците в целия документ. Той използва GREP стилове, за да комуникира на InDesign да избягва пренасяне на последния интервал в параграфа, така че двете думи да останат заедно. Просто трябва да изберете кои параграфни стилове искате да коригирате о Widow Fixer върши останалото. Цената му е 9.99$.

Източник: creativepro.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.