Сбогом, FTP! Здравей, Dropbox!

3768

Преди повече от 10 години издателската и графичната индустрия възродиха малко позабравения FTP протокол заради нуждата от бърз трансфер на големи по обеми файлове.

От тогава до сега FTP се експлоатира всекидневно и е част от работата на всяка рекламна агенция или печатница. Със своите предимства и недостатъци обаче е ред на нов по-модерен начин за споделяне и трансфер на файлове да измеси доброто старо FTP. 

Dropbox е „облачно“ базирана услуга, която предоставя безплатно на потребителите си до 2GB свободно пространство. Как работи? Регистрирате се на сайта на Dropbox, след това изтегляте малка програмка, която инсталирате на компютъра си. Тя създава нова директория на компютъра ви в My DocumentsDropbox. (може да й укажете друго име и място). След това можете да създавате папки или да копирате файлове в новата директория, като работите със съвсем познат интерфейс без допълнителни FTP клиенти. Програмата може да се инсталира на множество компютри с един акаунт с операционни системи Windows, Mac OS и Linux .

Всички едновременно ще виждат общата директория и ще могат да създават или копират файлове директно на сървъра. Dropbox автоматично ще синхронизира и актуализира версията на файловете между компютрите и сървъва. Това се случва във фонов режим и няма да натоварва дейността ви. От време на време по съобщенията на малката иконка в таск бара ще ви уведомява, че нещо все пак се случва. Ако файловете са успешно копирани и синхронизирани, то те са маркирани с допълнителна малка зелена иконка. Ако ви се налага да работите на няколко компютъра или няколко потребителя да имат едновременен достъп до едни и същи файлове, то Dropbox е точно за вас. Файловете могат да са достъпни и чрез мобилен телефон, като е небходимо само да се логнете с мобилното устройство на сайта на Dropbox. За улеснение и контрол е предвиден и лог на действията, контрол на логнатите по всяко време компютри, инструмент за търсения и др.

Папките във вашия акаунт могат да се споделят и с други потребители през уеб интерфейса на сайта на Dropbox. Потребителят, за когото е споделена дадена папка, ще получи покана чрез имейл, за да види, изтегли или редактира съдържанието на избраните файлове. За него също е необходимо да бъде регистриран потребител, но регистрацията може да стане непосредствено преди достъпа до споделените файлове. Обемът от 2GB свободно пространство може да нарасне до 8GB, ако поканите и други да се включат към услугата (по 250MB на новодобавил се потребител). Естествено е предвидено и платено увеличаване на обема използвано пространство, като Pro 50 например ви дава 50GB пространство на приемливата цена от 99$. Сравнено с отличен хостинг от българска фирма доставчик, за 38GB плащате 117 лв, но без възможностите на Dropbox.

Основната разлика с FTP е, че има синхронизация на файловете, по-удобен интерфейс и предлаганата стабилност на никога неспиращите сървъри на Dropbox (поне според тяхното твърдение).

Вижте повече тук: www.dropbox.com

Автор: Пламен Давидов

Реклама
www.bgoferta.info
Ако имате нужда от изработка на флаери, каталози, дипляни, визитки, външна реклама, сувенирна реклама и други рекламни продукти, то www.bgoferta.info е точно за Вас. Няма нужда да се обаждате на различни печатници поотделно и да чакате да получавате цена за изработката на вашия продукт. Чрез www.bgoferta.info, оформяте вашето запитване за изработката на желания продукт и получавате оферти директно от печатниците. Използвайте бутона „Поискай оферта“.

Интернет портал за печатни технологии.