Свободен FreeHand?

2434

FreeFreeHand Organization търси начин да осигури бъдещето на векторната програма за илюстрации.

Много дизайнери по целия свят мащаб създадоха най-добрите си проекти с помощта на FreeHand (версия 1.0 беше издадена през1987). Въпреки това, като част от по-голяма сделка, FreeHand беше продаден през 2005 г. и скоро след това беше обявен краят на приложението. По всеобщото мнение за времето си FreeHand  беше най-добрият продукт за векторна графика на пазара.

В момента има опити за възстановяване на FreeHand, инициирани от дизайнерът и илюстратор Thü Hürlimann, известен с работата си като художествен ръководител на швейцарските издания на Macworld и Computerworld. През 2009 той основава организацията FreeFreeHand. Дни след създаването на интернет страницата й повече от хиляда потребители на FreeHand се включват в общността. Броят на членовете нараства ежедневно.

Ние искаме осигурим бъдеще за FreeHand. Не само защото обичаме да работим с него, но и защото имаме хиляди файлове, които може да ни се наложи да използваме при нужда (да, те се отварят в AI, но са превърнати в хаос). Желанието ни е просто: За тези, които все още използват FreeHand, (и не искат да използват Illustrator, за което има хиляди причини) приложението трябва да бъде обновено и поддържано, т. е. известните проблеми да бъдат поправени и то да работи пълноценно със съвременните операционни системи, казват от организацията.

Един от начините за постигане на целите, предлагани от организацията е отваряне на кода на програмата от страна на сегашния собственик.

Източник: freefreehand.org

Интернет портал за печатни технологии.