Скоро JPEG изображенията може да имат защита от копиране

1338
Скоро JPEG изображенията може да имат защита от копиране
Spread the love

Време е да изоставим надеждите, че технологичната индустрия ще отстъпи и крачка назад от борбата за защита на авторски права. Наскоро Joint Photographic Experts Group (JPEG) обявиха своята инициатива за защита и сигурност, насочена към управление на цифровите права (DRM) за всички JPEG изображения, а не само към JPEG2000.

 Изображение: Randy Kruzan via Getty Images

 

На база на това предложение всеки собственик на изображение ще може да криптира вградените метаданни (като например къде е заснето дадено изображение), но също така ще може да забрани копирането или отварянето на определени снимки. Излишно е да споменаваме, че това отваря безгранични възможности за съдебни процеси в случай на използване на изображения с подобни забрани – дори за новини в интернет или повторно използване в социалните мрежи. По този начин голяма част от изображенията в интернет могат да попаднат под ударите на това предложение.

За момента няма данни кога това би могло да се случи, така че все още не се намираме в кризисна ситуация. Има известна надежда и за компромис, в която дейно участие взима Фондация Electronic Frontier. Те виждат позитивната част на предложението за криптирането като опция за филтриране (например в социалните мрежи, където да сте сигурни, че само вашите приятели виждат дадени изображения), но са против това да бъдат добавяни допълнителни метаданни, забраняващи копирането и повторното използване. В крайна сметка докато Joint Photographic Experts Group (JPEG) не вземат крайно решение, все още има възможност за намиране на компромис.

Източник: www.engadget.com

Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Професионален опит: Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет. Предстои му да се дипломира и по втора специалност – Икономика. Мениджър Маркетинг и продажби в печатница Оптимап принт. Има над 10 годишен опит в сферата на офестовия печат и номерацията. Преди три години въвежда дигиталния печат в портфолиото на Оптимал принт и е отоговорен за развитието на продуктите и услугите, свързани с него. Списва фирмения блог на Оптимал принт и следи всички новости в областта на печата.

В свободното си време: спортува и списва личен блог по актуални обществено значими теми.