Скриптове за Illustrator от Сергей Осокин

816
Скриптове за Illustrator от Сергей Осокин

Винаги съм вярвал, че не е достатъчно само да можеш да работиш на определен софтуер и да познаваш възможностите му. Много важно е също да работиш бързо и да извършваш голям обем от работа. Това може да стане с различни инструменти за автоматизация на работата, един от които са скриптовете. Благодарение на колеги от форума на Printguide (старото име Prepressbg), които постоянно споделят опит и информация, ще се опитам периодично да публикувам обобщена информация за единични или пакети скриптове за Adobe Illustrator, Indesign и др., платени или безплатни, които се надявам да са ви полезни. Разбира се, разчитам и на препоръки от читателите на новинарското ни издание, които могат да изпращат своите предложения на office@prepressbg.com.

Започвам с колекцията от JSX скриптовете за Adobe Illustrator на Сергей Осокин (Sergey Osokin), които той е създал, някои със съдействието на други автори. Скриптовете са безплатни, но ако са ви полезни, можете да спонсорирате автора на цената на едно кафе :-).

ArtboardsRotateWithObjects.jsx
Скрипът завърта на 90 градуса целия документ и обектите в него едновременно.

 

ArtboardsRotateWithObjects

ConvertToGradient.jsx
Преобразува плътен цвят към градиент и ъгъл на градиента. Скриптът вече работи с RGB и CMYK профил на документи, Spot & Grey цветове. Обработва сложни пътеки и групи елементи. Създаден е на основа на оригинален скрипт от Saurabh Sharma, 2010.

 

ConvertToGradient

DuplicateArtboardsLight.jsx
От името се разбира, че скриптът дублира целия Artboard. Pro версията на скриптът е с повече възможности. Нея можете да видите тук: Gumroad и на видеото по-долу.

 

DuplicateArtboardsLight

 

На видеото Pro версията:

Export-selection-as-AI.jsx
Експортира всички селектирани обекти в AI файлов формат.

 

Export-selection-as-AI

 

ExtUngroup.jsx
Този скрипт по лесен начин прилага разгрупиране и releasing clipping masks на всички обекти в документа. Разбира се с опции :-). Скриптът е базиран на оригинален скрипт на Jiwoong Song и модифициран от John Wundes

 

ExtUngroup

 

FileVersionInformer.jsx
Скриптът събира информация за версията на софтуера на файлови формати .ai & .eps в избрани папки. При по-големи файлове работи по-бавно.

 

FileVersionInformer

 

InlineSVGToAI.jsx
Скриптът импортира SVG код като обект през клипборда в Adobe Illustrator CC 2014 и по-високи версии. От версия Adobe Illustrator CC 2018 v.22.1 софтуера подържа SVG без нуждата от скриптове.
Автор: Alexander Ladygin. Рефакторинг на кода: Sergey Osokin.

 

InlineSVGToAI

 

PointsMoveRandom.jsx
Скриптът движи произволно в числови диапазони хоризонтално и вертикално избрани точки или всички точки върху обектите.

 

PointsMoveRandom

 

RenameItems.jsx
Скрипт за групово преименуване на избрани обекти с много опции или просто преименуване на един избран елемент / в активен слой.

 

RenameItems

 

Rescale.jsx
Скрипт за автоматично мащабиране на обекти до желан размер.

 

Rescale

 

ResizeToSize.jsx
Adobe Illustrator има панел за преоразмеряване, но не можете да го използвате, за да трансформирате няколко избрани обекта до определена стойност. Освен това има проблеми с точността на резултата. Скриптът може да трансформира избрани обекти със 100% точност, в зависимост от избраната страна: ширина, височина или автоматично по-голямата страна.

 

ResizeToSize

 

SelectOnlyPoints.jsx
При използването на инструмента Ласо или инструмента за директен избор, се избират както точки, така и сегменти на пътя. При използването на този скрипт се селектират само точките. Вижте по-долу действието.

 

SelectOnlyPoints

 

SelectPointsByType.jsx
Избира точки по избраните пътеки според техния тип.

 

SelectPointsByType

 

SplitPath.jsx
Мощен скрипт за изваждане на фигури от пътеки. Панелът Pathfinder в Adobe Illustrator не го прави.

 

SplitPath

 

StrokeColorFromFill.jsx
Задаване на цвета на контура на обекта на основа на неговото плътно или градиентно запълване. Опцията за автоматично добавяне на щрих не е налична за потребители на Mac OS с Illustrator, по-стар от CC 2020.

 

StrokeColorFromFill

 

Zoom-and-center.jsx
Мащабира активния изглед към селекцията или към всички обекти в документа. Базиран на оригинален скрипт на John Wundes.

 

Zoom-and-center

 

Повече информация за начина на инсталиране и работа на безплатните за използване скриптове можете да видите тук.

 

Полезно:

Скриптове и други фокуси във форума на Printguide.
Други публикации свързани със скриптове в Printguide. 

Пламен Давидов

Име: Пламен Давидов

Професионален опит: Машинен инженер, практик, с богати познания в областта на печатните технологии и основният двигател на Полиграфия инфо. Над 12 години се занимава с предпечат, дигитален печат, експонация, специализирал в чужбина поддръжка на ctp на Dainipon Screen .

Настоящи занимания: Пламен е човекът, който следи тенденциите почти денонощно и определя редакционната политика на Printguide.info. Търсач на новости и информация, той е справочникът ни за всички фирми на българския пазар, оборудването, което имат и пазарния им дял. За нещата, които не знае, знае кого да попита и къде да потърси информация. Освен за редакционната политика, се грижи за техническата изправност на всичките ни сайтове.