Избрани софтуерни приложения (юли-август 2023)

951
Избрани софтуерни приложения (юли-август 2023)

Августовският ни обзор на различни софтуерни приложения свързани с автоматизация на печата, обработка на изображенията, създаване на шрифтове, скриптове и др. е малко по-скромен заради отпускарския период и по-слабата активност на разработчиците. В него преобладават основно нови версии на познати софтуери. Вижте на какво сме се спрели в обзора тук:

PDF2ID
PDF2ID е изключително функционално приложение, което може да спести време при редакция на многостранични PDF файлове. В Printguide многократно сме го представяли. Най-новата му версия PDF2ID 2023 е с поддръжка на InDesign 2023, подобрен е контрол за групиране на графики, откриване и намаляване на изображения, и като цяло създаване на по-ефективен InDesign файл от изходен PDF. Премахната е поддръжката на стария InDesign CC 2015 (v11.x), което подобрява работаta и стабилността на приложението. Цена: 199 долара. Има пробна версия.

 

 

ABBYY FineReader PDF 16 Release 3
ABBYY FineReader PDF 16 Release 3 е най-новата версия (демонстрираха я март тази година) на популярния продукт за дигитализиране, извличането, редактирането, защитата, споделянето и съвместната работа върху всички видове документи в един и същи работен процес. Сред подобренията са нови инструменти, подобрен контрол на настройките и опции за справяне с „трудни“ PDF файлове. Има пробна версия.

 

ABBYY FineReader PDF 16 Release 3

 

Easy Cut Studio
Easy Cut Studio е софтуер тип „всичко в едно“. Предназначен е за проектиране и изрязване на знаци, лога, ваденки, стикери, надписи за автомобили, етикети, фолио за прозорци и т.н. Easy Cut Studio дори поддържа векторизиране на вашите изображения, а вградената библиотека с форми включва стотици векторни дизайни, готови за рязане. Поддържа всички популярни марки плотери. Цена: 59.95 долара.

 

Easy Cut Studio

 

FontLab 8.2
FontLab е може би най-популярния интегриран редактор на шрифтове за Mac и Windows, който ви помага да създавате шрифтове от началото до края. Разработчиците определят подобренията в новата версия като съществени. Във FontLab 8.2 са усъвършенствани работния процес за интервали и кернинг, добавена е поддръжка за кернинг отдясно наляво, подобрен е потребителския интерфейс и е опростено редактирането на контури. Освен това, можете да импортирате и експортирате шрифтове с променлив цвят и безпроблемно да конвертирате кернинг отдясно наляво между OpenType шрифтове, .glyphs файлове и UFO! Има и още новости.

 

FontLab 8.2

 

VanceAI
VanceAI е приложение с голям потенциал. Работи с помощта на елементи на изкуствен интелект и осигурява подобряване на изображения, увеличаване на мащаба им, изостряне, премахване на шума, премахване на фона, оцветяване и други само с едно щракване на мишката, за да ви спестите време от сложната обработка на снимки. Всички инструменти използват изкуствен интелект и са достъпни онлайн или като софтуер, който можете да изтеглите на компютъра си. Разполага с възможности и за пакетна обработка и генератор на изображения с текстови описания. Работи на принципа на закупуване на пакети с кредити, които можете да използвате за различни приложения. Има собствено API за вграждане на сайтове или други приложения.

 

VanceAI

 

Snapclear
Snapclear е настолно офлайн приложение, подпомагано от AI, което изрязва изображения за вас локално и ефективно, без да компрометира поверителността на вашите данни. Мултиплатформено е и разполага с безплатна версия, която е ограничена на 10 тифецвания за месец. Доживотния платен лиценз е само 49 долара.

 

Snapclear

 

CMYK Tool
CMYK Tool е безплатна уеб услуга, която представлява конвертор (калкулатор) на стойностите между RGB, CMYK, RAL, NCS, Pantone и др. Също така на сайта се предлагат услуги за конвертиране на изображения между CMYK, RGB и Grayscale.

 

CMYK to Pantone

 

 

Imposition Wizard 3.4.2
Софтуерът за електронен монтаж Imposition Wizard достигна версия 3.4.2 и при нея най-важното подобрение е въвеждането най-накрая на т.н. холандско рязане (пример долу на снимката). Друга новост са двете опции за  автоматизация към Imposition Wizard: горещи папки и пакетна обработка. Цена: 1$ на ден, на годишна база за един потребител. Има и пробна версия.

 

Imposition Wizard

 

Скрипт за маркиране на определени думи в InDesign (Flag Certain Words)
И накрая един скрипт за InDesign, чиято роля е да маркира определени думи. Ако някога сте работили по проект, в който е било важно определени думи да не се използват, може да ви е интересно да научите, че има скрипт, който може да маркира тези думи в оформлението на InDesign, така че да можете лесно да ги забележите и премахнете/замените. Автор на скрипта е Peter Kahrel.  Повече за Flag Certain Words можете да прочетете тук.

 

Flag Certain Words

 

Вижте и други обзори с избрани софтуерни приложения.

 

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.