Софтуер ще разкрива фалшификации с Photoshop

2085

Новооснованата компания Fourandsix Technolgies разработва софтуер, който да показва как изображенията са били манипулирани.

В епохата, в която Photoshop е едновременно съществително и глагол, все повече хора отказват да вярват на очите си. Трудно е да се познае кои от многото изображения, които виждаме отпечатани или на екрана са били изменени значително. Естествено, забавляваме се на очевидните и некадърни манипулации, показвани на сайтове като Photoshopdisasters. Когато става за по-деликатни и умела намеса и няма издайнически признаци като призрачни крайници, волани зад задното стъкло, дали сме способни да различим истинските снимки от манипулираните?

Новосъздадената компания Fourandsix Technologies разработва софтуер, който може да посочи дали и как снимките са били променяни и да „извлече истината от снимковия материал“. Хората, които стоят зад Fourandsix определено знаят какво е пиксел и как да го използват. Президентът на компанията, Kevin Connor, е работил за Adobe 15 години. Занимавал се е с разработката на Photoshop. Технологичният ръководител Hany Farid is е професор по компютърни науки в колежа Дартмут Dartmouth College. Той е автор на повече от 100 технически документа за изследването на цифрови изображения, обработка на снимки и други теми от областта.

Потенциалното значение на изследването на изображения далеч надминава установяването на наличието на корекции с Photoshop по лицата на актьорите на кориците на списанията. Подобно на ДНК анализ, няколко пиксела могат да са границата между присъдите „виновен“ и „невинен“ в съда. Много снимки са фалшифицирани по политически причини и откриването им може да предотврати манипулации на избори.

Fourandsix все още разработват софтуера си, затова няма как да го пробвате още днес. За сметка на това, можете да се запишете за новините на сайта им. На него можете да намерите и галерия с 150 примера за фотоманипулации, която е доста интересна. Там е публикувано и описание как отраженията в зениците на очите могат да разкрият какво гледате.

как отраженията в зениците на очите могат да разкрият какво гледате

Източник: fourandsix.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.