Избрани софтуерни приложения (юли 2022)

101
Избрани софтуерни приложения (юли 2022)

В краткият ни обзор на софтуери за месеца включихме няколко нови версии на продукти, но и такива, които отдавна не са обновявани и не са попадали в полезрението на редакцията ни. Сигурен съм, че в този шарен микс от предложения, можете да намерите нещо полезно, което да улесни работата ви като графичен дизайнер или специалист предпечатна подготовка.

FontLab 8
Не можем да не отбележим новата версия на популярния продукт за създаване и редакция на шрифтове. FontLab е достъпен за Mac и PC и с него можете да създавате OpenType шрифтове, променливи шрифтове, цветни и уеб шрифтове и др. за всички кодови таблици. Имате възможност да тествате продукта за 10 дни. След това цената е 499 долара.

 

FontLab 8

TransType 4
TransType не е нов продукт, но го включваме за да си припомним едни преходни времена, в които ни се налагаше често конвертиране на стари PostScript Type 1 и TrueType шрифтове в OpenType. Сега софтуерът разполага с функции за организация, преименуване на шрифтови фамилии, фиксиране и добавяне на различни нови функционалности към шрифтовете. Цената му е 97$.

 

 

PDF2ID 2022
Продължава развитието на този толкова полезен продукт за преобразуване на PDF в редактируем Indesign файл. В новата версия се поддържат последните Indesign ъпдейти и  последните процесори на Apple за по бързо и точно преобразуване на PDF файловете. Цена 299$ за Pro версията.

Stock Master Pro за Illustrator
Скриптът Stock Master Pro за Illustrator е обновяван последно преди 2 години, но е достатъчно полезен според нас за да влезе в месечния ни обзор. Stock Master ще улесни работата ви с множество Illustrator-ски файлове като предложи пакетна обработка свързана с корекция на грешки и записи към EPS, JPG и PNG. Цената му е символична: 14 $.

 

Nik Collection 5
Nik Collection е пакет от осем плъгина, които ще разширят фотографския ви потенциал. Предлага се като плъгин за Photoshop или като самостоятелна програма. Цената му в 149 Евро. Има и пробна версия. За старите версии можете да получите големи отстъпки в цената.  В новата пета версия са направени редица подобрени, пълния списък, на които можете да видите тук.

 

Nik Collection 5

 

Retouch4me
Точно преди две години писахме за впечатляващия Retouch4me Heal, който може да ви бъде помощник в ретуша на човешка кожа, използвайки AI. Сега вижте и другите продукти на Retouch4me, а именно Dodge&Burn, Eye Vessels, Eye Brilliance, Portrait Volumes, Clean Backdrop, Skin Tone, White Teeth, Fabric. Самостоятелни продукти, за които от имената можете да се досетите, че служат за ретуш на конкретни обекти, от корекция на очи и премахване на фонове, до изглаждане на текстил в растерни изображения. Всички продукти използват елементи на изкуствен интелект.

 

 

MASTERMATIC
Тази добавка за InDesign ви позволява да свързвате Master Page със стилове на абзаци и стилове на обекти.

 

MASTERMATIC

 

IDimager Photo Supreme 7
Нова версия на този продукт за управление на ресурси. В него са добавени множество нови функции и са подобрени стари възможности. Разширени са функциите на търсене, могат да се импортират изображения, добавени са ключови думи като тагове, има логическа връзка между изображения за по-лесно търсене. Софтуерът е интегриран с технологията Google Vision за да можете лесно да каталогизирате чрез автоматично добавяне на етикети, разпознаване на обекти и пр. Има пробна версия, а иначе цената на IDimager Photo Supreme е 129$.

 

 

TKActions V8 Panel
Плъгинът TK8 е най-новата версия на панел за създаване на маски за осветеност за Photoshop. Подобно на своите предшественици, той е модулен, така че потребителите могат да го конфигурират по начин, който работи най-добре в тяхното работно пространство. TK8 работи еднакво добре на компютри с Windows и Mac, включително компютри, работещи с процесори на Apple, като Mac M1. За стартирането му се изисква Photoshop 2021 или по-нова версия.

 

маски за осветеност

 

Монитор
Това е видео панел за Photoshop, Illustrator и Indesign, който позволява да гледате видео в работната ви среда. Подходящо за обучения, да следите учебник, да слушате гледате музика например във Photoshop. Особено подходящ панел ако нямате втори монитор. Цена 20$.

 

плъгин монитор

 

PugetBench за Photoshop
PugetBench за Photoshop е добавка, която ще тества колко е бърз вашия компютър, като автоматично му задава да изпълнява задачи свързани с маскиране, задаване на градиенти, прилагане на филтри и др. След като тестът приключи, можете да видите резултатите си и те ще бъдат качени в публичната база данни на PugetBench (освен ако нямате платена версия). На тази страница можете да сравните вашите резултати с тези, които са получени на други компютри. Всяка компютърна система има общ резултат, както и специфични резултати за GPU и филтърни задачи. Има безплатна и платена версия. Някои функции не са достъпни за MacOS.

 

плъгин за тестове

 

SeekFast 4.8
SeekFast е софтуер, който търси текст във файловете на вашия компютър. Подържаните формати са doc, docx, pdf, xlsx, xls, pptx, ppt, odt, eml, msg, srt, tex, txt, html, xml, csv, php и мн. др. Избирате само папката, в която да търсите и файловото разширение, и сте готови.  Цени започващи от 57$.

 

Интернет портал за печатни технологии.