Срещу Adobe се води дело заради твърде сложен механизъм за отмяна на платени абонаменти

760
Срещу Adobe се води дело заради твърде сложен механизъм за отмяна на платени абонаменти

Американски регулаторен орган е подал съдебен иск срещу Adobe, обвинявайки компанията в нарушаване на законите за защита на потребителите. В исковата молба, подадена до Министерството на правосъдието на САЩ, се посочва, че Adobe е нанесла вреда на потребителите, като е направила механизма си за анулиране на платени абонаменти твърде сложен и не е оповестила всички условия за абонаментите за своите продукти.

 

Източник на изображението: Rubaitul Azad / unsplash.com

 

Авторите на иска твърдят, че Adobe „крие“ условията на годишния си абонамент зад „дребен шрифт, допълнителен текст и хипервръзки“. Компанията също така не оповестява правилно таксата за предсрочно прекратяване, „която може да достигне стотици долари“.

В съдебния иск се посочва, че клиентите на Adobe, които се опитват да прекратят платените абонаменти, са принудени да преминат през „тромав и сложен“ процес, който включва преминаване през множество уебстраници и изскачащи прозорци. С подобни проблеми се сблъскват и клиентите, които се опитват да прекратят предсрочно абонаментите по телефона или чрез чат. Отбелязва се, че клиентите често биват пренасочвани към различни служители на техническата поддръжка и в даден момент разговорът просто се прекратява, поради което потребителите трябва да се обадят отново и да обяснят същността на искането си.

Авторите на иска смятат, че подобни практики нарушават федералните закони за защита на потребителите. Искът е насочен и срещу Маниндер Савни (Maninder Sawhney), старши вицепрезидент на Adobe за цифровите пазари и продажби, и Дейвид Вадхвани (David Wadhwani), ръководител на отдела за цифрови медии. В жалбата се посочва, че двамата топ мениджъри „са ръководили, контролирали, имали са правомощия да контролират или са участвали в действията и практиките на Adobe“. Представители на компанията все още не са коментирали въпроса.

„Adobe е вкарала клиентите си в капана на годишните абонаменти със скрити такси за предсрочно прекратяване и многобройни пречки за анулиране. На американците им е омръзнало от компании, които крият същността по време на регистрацията на абонамента и след това изграждат пречки, когато клиентите се опитат да се откажат“, коментира въпроса Самюел Ливайн, ръководител на Бюрото за финансова защита на потребителите (част от Федералната търговска комисия на САЩ).

Източник: The Verge

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.