Създадоха универсален формат за съхраняване на картографски данни

1423
Създадоха универсален формат за съхраняване на картографски данни

Японските компании HI Corporation и IT Naviken създадоха първия в света универсален формат за съхранение на картографически данни, които може едновременно да се съхранява 2D и 3D информация.

Новия формат XIP (eXchange format for Information Provider) дава възможност за обединяване на данните, получени от различни източници. Например, ако картата на компания А е по-подробна от другите, а картата на компания В съдържа повече информация за обектите например магазини, като резултат може да се получи подробна карта А допълнена със сведения за търговските точки. Откакто в новия формат може да се съхранява и 2D, и 3D-данни, потребителите може да избират режим на изображения – само 2D, само 3D или комбиниран. Последния режим работи дори в случайте когато 2D и 3D-данните са получени от различни източници.

Още една особеност на формата – XIP е универсален и работи с различни устройства. Създателите на новия формат се надяват, че в близко бъдеще ще се използва за работа с карти дори на такива устройства, където по-рано не е било възможно.

Източник: www.prodtp.ru

Интернет портал за печатни технологии.