ТЕСТ: Колко добре различавате цветове?

6086

Случвало ли ви се е да виждате разлика в цветовия тон, която никой друг не вижда? Или вие не забелязвате разлики, които други улавят? Това е така, защото всеки от нас има различно ниво на чувствителност към разликите в цветовете.

Известен факт е, че жените „виждат” по-добре цветовете от мъжете. Една на 255 жени страда от нарушено цветоусещане, докато при мъжете съотношението е един от 12.

В сферата на полиграфията способността за различаване на цветовете е твърде необходима. В сайта си X-rite, които са лидер и най-голям производител на техника за измерване на цвета, са предложили онлайн тест, с който можете да определите, колко добре различавате цветовете и техните нюанси.

Тестът е базиран на известият тест Farnsworth-Munsell 100 Hue Test, който се използва от над 60 години в цял свят.

За да получите точни резултати на теста, трябва да го направите на калибриран монитор. След като приключите, ще получите резутат от 0 до 100. Колкото по-малко точки имате, толкова е по-добро вашето цветоусещане. Ще видите и диаграма на цветовия спектър, както и точно в кои области по-трудно различавате нюансите.

ТЕСТ: Колко добре различавате цветове?

Тези, които са направили теста, могат да напишат резултатите си във форума на Print Guide и да го сравнят с други колеги. Добавете модела на монитора си, както и настройките.

Линк към теста.

Линк към темата във форума.

Текста написа: Иван Иванов

Реклама
www.bgoferta.info
Ако имате нужда от изработка на флаери, каталози, дипляни, визитки, външна реклама, сувенирна реклама и други рекламни продукти, то www.bgoferta.info е точно за Вас. Няма нужда да се обаждате на различни печатници поотделно и да чакате да получавате цена за изработката на вашия продукт. Чрез www.bgoferta.info, оформяте вашето запитване за изработката на желания продукт и получавате оферти директно от печатниците. Използвайте бутона „Поискай оферта“.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.