Френски университет се отказа от използването на Adobe Photoshop

2710
Френски университет се отказа от използването на Adobe Photoshop

Департаментът по графични изкуства и технологии към „University Paris 8” от тази година ще премине към използване на софтуера Krita.

krita крита

 

До момента във висшето учебно заведение се е използвал единствено Adobe Photoshop, но поради недостатъчното съдействие от страна на компанията производител на софтуера, ръководството на университета взема решение за промяна. Пред департамента е поставено изискването за удвояване на броя студенти, които се обучават по предлаганите програми, обхващащи, както работа с графичен софтуер, така и с програмиране.

В края на миналата година преподавател от департамента кани представител от Krita, за да бъде презентирана и демонстрирана версия 2.8 на безплатния софтуер за обработка на векторни и растерни изображения. Най-добре оценените характеристики на решението, в продължилото 4 часа представяне, са били различните възможности на софтуера за обработка на изображения и разбира се възможността за изучаване и настройване на програмния код.

В рамките на 3 седмичен тестов период студентите са работили успоредно, както с Krita, така и с Blender and Narton (Френска алтернатива с отворен код на Nuke, която може да бъде свалена от този линк: natron.inria.fr).

Сега вниманието на всички училища за графика и анимация във Франция е насочено към методологията, внедрена от University Paris 8. От самия университет пък твърдят, че не приемат опитите да бъдат притискани във взимането на решения, противоречащи на убежденията им за това как трябва да протича учебният процес.

Източник: krita.org
Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/