Четири скрипта за Indesign, които могат да улеснят живота ви

5216

Скриптовете, за които можете да прочетете тук могат да ви окажат неоценима помощ в някои ситуации, докато работите с Indesign, както и да ви спестят много време.

IndexMatic 2 е автоматизиран инструмент за създаване на азбучен показалец в документи в Indesign. Скриптът работи с InDesign CS3, CS4, и CS5+ (Mac и Windows). Приложението позволява на потребителите да създадат независим азбучен показалец от всяка публикация в InDesign. Възможно е да се използва за създаване на показалци по различни критерии, например автор, тема, подходящ е дори за класифициране на продукти.

Възможностите за настройка на IndexMatic 2 са огромни и включват използване на списъци с думи, които да индексира, както и използване на филтри, зададени от потребителя. IndexMatic 2 може автоматично да изтегли всички думи, използвани в посочения документ или документи или избирателно да извлича съдържание от посочени слоеве, бележки под линията, таблици, стилове…

Можете да научите повече и да свалите пробна версия тук.

BookBarcode 2.03 (който преди се наричаше EANDesign) е лесен за употреба инструмент за генериране на баркодове в работната среда на InDesign. Той е предназначен за професионалисти в областта на печата и графичния дизайн. Този скрипт позволява създаване и редактиране на EAN-13 баркодове без потребителя да напуска InDesign. Това премахва нуждата от употреба на шрифт за баркод,, външен източник или поставяне на EPS. BookBarcode създава векторен обект, който можете свободно да редактирате в документа.

Скриптът работи с Mac OS и Windows. Той предлага пълна съвместимост със стандарта EAN-13. BookBarcode разполага с допълнителен алгоритъм за проверка на ISBN-13 кодовете. Скриптът проверява всяка от групите елементи за съвместимост със спецификациите на Международната ISBN агенция. Той използва виртуални шрифтове и така не изисква инсталиране на специфичен шрифт на системата.

BookBarcode позволява на потребителите моментално да редактират, обновяват и променят размерите на всеки генериран баркод. Просто трябва да изберете обекта в InDesign и да активирате скрипта.

Можете да научите повече, да видите видеодемонстрация и да свалите пробна версия като последвате връзката тук.

Wordalizer е генератор за „облаци думи” за InDesign CS4 CS5 (Mac и Windows). Той поддържа 6 езика, настройките му се запазват след рестартиране на Indesign, позволява преработване на активния облак, осигурява контрол на минималната дължина на думите, предлага 15 цветови схеми. Опциите включват задаване на минимална дължина на думите, пропускане на често използваните думи, откриване на най-рядко използваните думи и подравняване на числата.

Приложението работи с текстове на английски, германски, испански, португалски и руски. То има възможност да работи с текст от избрано текстово каре, от целия документ, от текстов файл и дори от клипборда. Има и възможност за ръчно редактиране на използваните думи – добавяне, премахване или промяна на думите, настройване на честотата, с която се появяват.

За да научите повече, да видите примери за дизайнери решения с облаци от думи и да свалите пробна версия, цъкнете на връзката тук.

Еqualizer работи с InDesign CS4 и е мултифункционален инструмент, който позволява да копирате, прехвърляте, разменяте и да размножавате координати между различни обекти. Скриптът се интегрира в работната среда на програмата, в менютата, които викате с десния бутон. Той ви позволява, например, да копирате лесно координатите по X/Y на обект, който се намира на една страница и да ги зададете на обект, който е на друга страница. Можете и да зададете ширината и височината на един обект, които сте копирали предварително, на всички избрани обекти.

За да свалите скрипта и да го използвате безплатно, последвайте връзката тук.

Източник: indiscripts.com
Текста написа: Мартин Новев

Интернет портал за печатни технологии.