Всичко, което трябва да знаете за QR (quick response) кодовете

23711

Някога чудили ли сте се, какво представляват тези странни черно- бели изображения? Може би сте ги срещали често напоследък, но знаете ли за какво всъшност се използват или как можете да ги прочетете? В тази статия ще ви обясня всичко, което е необходимо да знаете за QR кодовете.

Тези странни символи са еволюирали от класическия баркод, чрез който е възможно представянето на повече от 4000 символа с просто двумерно изображение.
QR кодовете първоначално са използвани в автомобилната индустрия за следене на складовите наличности. Напоследък употребата им придоби популярност като лесен начин за споделяне на информация. Използва се от софтуерни компании, програмисти, рекламни агенции и т.н.

За прочитането на QR кода е нужно устройство с камера и съвместим софтуер за четене. Тази техника не беше широко достъпна преди няколко години, но сега почти всеки от нас има мобилен телефон или смартфон с камера, което ни позволява да сканираме QR кодове, където и да било. Точно това доведе то увеличаване на тяхната популярност през изминалите месеци.

Създаването на QR кодове е много просто. Всичко, което ви е необходимо е софтуерен генератор за QR кодове (като iCandy, за Windows или Mac). Но, може би най-лесният начин е да използвате онлайн програма като Kaywa. Само изберете вида информация, който искате да кодирате, въведете го във формата и натиснете Generate.

След като вече знаете как да генерирате QR кодове, е време да се научите как да ги четете. В момента има десетки програми за четене на QR кодове, в зависимост от операционната система на вашето устройство. Нека разгледаме някои от най-разпространените за Android, iPhone, Symbian, Blackberry и Windows Mobile.

Barcode Scanner (Android) – чете не само QR, но и други видове баркод. Също така има опция за търсене в Интернет на информацията от сканирания код.
i-nigma (iPhone) – тази удобна програмка и вашият iPhone ще ви дадат възможност да разкриете тайните, скити зад всеки QR код. Поддържа и други кодови формати като DataMatrix.
Barcode Reader (Symbian) – чете QR, BIDI и DataMatrix кодове. С нея можете да съхраните прочетени кодове и да ги изпратите чрез sms, e-mail или Bluetooth.
UpCode (Symbian) – безплатен за лично позване. Бързо и лесно се тегли през OVI Store.
Beetagg (Blackberry) – в случай, че имате Blackberry, това е перфектният четец за вас. Съвместим е също и с DataMatrix и BeeTagg.

Сега сте наясно какво е QR код, как да го създавате и четете. Време е да опитате сами. Пробвайте с тези два примерни кода и открийте възможностите, които предоставя тази нова технология за споделяне на информация, както и къде ще ви отведат.

Ето малко повече информация и софтуер за QR кодовете:

QR Code Software & Applications

QR кодове WIKI

Превод: Иван Иванов
Източник: en.onsoftware.com

Реклама
www.bgoferta.info
Ако имате нужда от изработка на флаери, каталози, дипляни, визитки, външна реклама, сувенирна реклама и други рекламни продукти, то www.bgoferta.info е точно за Вас. Няма нужда да се обаждате на различни печатници поотделно и да чакате да получавате цена за изработката на вашия продукт. Чрез www.bgoferta.info, оформяте вашето запитване за изработката на желания продукт и получавате оферти директно от печатниците. Използвайте бутона „Поискай оферта“.

 

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.