3D Shadow – удобство и бързина

2513

С допълнението към Photoshop, разработка на lokas software, можете да създавате елегантни 3D сенки на обекти – бързо и лесно, с няколко клика на мишката.

Може би доайените предпречатари в бранша ще ме анатемосат, но винаги съм смятал, че Layer Style менюто във Photoshop, колкото и да е мощно, толкова е с неясен и объркан интерфейс и навигацията в него е не толкова лесна, колкото поне на мен би ми се искало. Във всяка от версиите на Photoshop от фамилията CS, включително и CS4, то не е претърпяло значителна промяна. При все и като човек, който вече не се занимава толкова активно с класически предпечат, наскоро ми направи впечатление едно безплатно допълнение за създаване на 3d сенки, разработено от компанията lokas software и реших да го споделя с вас. Ако трябва да го опиша с две думи, то те са: удобство и бързина.

3D Shadow идва в бинарен дистрибутив, а инсталацията е тривиална, с изключение на момента, в който трябва да окажете къде желаете да бъде инсталирано приложението. Странно защо, създателите са решили мястото по подразбране за инсталиране да е C:Program FilesLokas. Тук задължително избираме Browse… и навигираме до директорията с plugins на Photoshop. След като успешно инсталираме приложението и стартираме Photoshop, в менюто с филтрите се появява ново подменю –  lokas software. С 3D Shadow можем да добавяме сенки към всеки един елемент, стига той да е растерен, т. е., ако искаме да добавим сянка на текст е нужно първо да го растеризираме. След като имаме избран растерен обект, на който желаем да добавим сянка, можем да стартираме 3D shadow. Допълнението разполага с интуитивен интерфейс и доста възможности за управление и контрол. Можем да избираме цвета на сянката, която желаем да добавим, отстоянието и по трите оси x, y и z, големината и прозрачността й, да й добавяме ефект blur, както и да променяме переспективата й. Всичко това е реализирано с плъзгачи, разположени удобно в лявата част на работния диалогов прозорец, докато вдясно ни се предлага реално времево превю, благодарение на което можем да видим във всеки един момент творението си. 3D Shadow не работи с оригиналното изображение, до момента, в който не потвърдим, че желаем да приложим така създадените промени. Продуктът на  lokas software дава възможност да запазим текущите настройки и за следващо ползване от менюто presets, както и разполага с готови такива.

Според мен 3D Shadow е подходящ за ежедневна работа, благодарение на удобството и бързината, които предлага. Продуктът е разработен само за PC и поддържа версии на Photoshop до CS4 включително. Повече информация, както и инсталационен дистрибутив можете да намерите на сайта на разработчиците: artistic-effects.com

Пламен Димитров

Интернет портал за печатни технологии.