4 скрипта за автоматизация в InDesign

1414
4 скрипта за автоматизация в InDesign

Сертифицираният инструктор и експерт на Adobe Dan Rodney, представя на сайта си 4 скрипта за автоматизация на процесите в InDesign.

индизайн скриптове

С първия (Make book jacket 6) бързо и лесно може да се създават темплейти за обложки и корици на книги. Необходимо е само да се напишат съответните размери и да се генерира визуализация с водещи линии в InDesign. Дизайнът често се създава преди да са станали ясни различни параметри, включително дебелината на гърба на книгата. Скриптът позволява промяна на всеки един размер, дори след първоначалното генериране. Много често различни части на кориците се използват като маркетингов инструмент. Със скрипта лесно може да се изрязват отделните части от обложката и да се експортират в JPG, PDF или всеки друг поддържан от InDesign файлов формат. Работата е опростена, като скриптът създава отделно меню в лентата на InDesign и работи с версиите след CS4. Цената му е 19.99$.

Вторият предлага бърз и лесен начин за справяне с проблема с единичните думи на нов ред в края на абзаца, за който InDesign няма решение. С Widow fixer се избягва необходимостта от ръчна намеса в този проблем, която пък от своя страна може да доведе до неприятни резултати при една бъдеща редакция на съдържанието. Скриптът принуждава InDesign да не разделя последния интервал между две думи в края на абзаца и така те остават заедно. За разлика от други решения, които не работят след промяна или преформатиране на текста, тук не съществува този проблем. Той също така не се влияе и от наличието на препинателни или други специални знаци, които да водят до объркване. Всичко това е на цена от 9.99$.

Третото решение (Proper fraction 2) е свързано с визуализацията на дробите в текста. Олекотената и безплатна версия дава възможност за избор и преформатиране на дробите една по една по примера, предлаган от Quark. Пълната версия с цена 69.99$ може да обработи всички дроби в един документ, без необходимост от избирне на всяка една от тях. Скриптът работи, както с OpenType, така и с TrueType и PostScript шрифтове, като гарантира, че няма да допусне грешка в разелянето на цели числа. Датите също могат лесно да бъдат сбъркани с дроби, но пълната версия, предотвратява това форматиране. Друг срещан проблем, който се избягва с платената версия е дебелината на очертанието на дробите, което при други решения е по-тънко от основния текст. Пак там всеки има пълен контрол над форматирането, чрез прозореца с настройки на скрипта. Скриптът е показал възможност за конвертиране на 47.62 дроби в секунда, което разбира се зависи от капацитета на работната станция.

Последното безплатно решение (Quotes to foot & inch marks) е за промяна на кавичките, повече характерни в американските мерни единици. Чрез него бързо се заменят типографските (наклонени) кавички в мерни (прави) такива.

Текста написа: Антон Даскалов
Източник: www.danrodney.com

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/