Adobe губи доверието на потребителите си

398
Adobe губи доверието на потребителите си

Adobe обяви, че е променила правилата за достъп до съдържанието, създадено от потребителите на нейния софтуер, включително Photoshop. Според новите правила компанията може да преглежда потребителското съдържание в автоматичен и ръчен режим, но само в случаите, разрешени от закона. Актуализацията стана популярна, след като дизайнери възприеха неясния език на Adobe като означаващ, че ще се използва работата им за обучение на Firefly – генеративната технология на компанията.

 

 

При изучаване на общото споразумение на потребителите на Adobe можете да видите, че то е било последно променено на 17 февруари 2024 г. Разработчикът е коригирал раздели 2.2 и 4.1, които изясняват как компанията може да получи достъп до съдържанието. Това означава, че Adobe може да използва потребителско съдържание чрез технологии като машинно обучение, за да подобри собствените си услуги и софтуер. Тази политика не се хареса на много потребители на продуктите на компанията, някои от които дори заявиха намерението си да преминат към използване на продукти на конкуренти или приложения с отворен код. Реакцията на клиентите на Adobe подчертава нарастващата липса на доверие в големите технологични компании и техните инструменти за изкуствен интелект.

Adobe публикува в своя блог отговор на тези опасения, за да увери своите потребители, че случаят не е такъв. „Ангажиментите ни към нашите клиенти не са се променили“, казва Adobe в своето изявление, като потвърждава, че компанията не обучава Firefly върху клиентско съдържание и не поема собственост върху работата на клиента. „Моделите на генеративния изкуствен интелект на Firefly се обучават върху набор от данни с лицензирано съдържание, като например Adobe Stock, и съдържание, което е обществено достояние и чиито авторски права са изтекли.“

 

Източник на изображението: Rubaitul Azad / unsplash.com

 

Клиентите с акаунти в Creative и Document Cloud все още могат да блокират анализа на своето съдържание, поне в случаите, когато то се използва за подобряване на продуктите на Adobe.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.