Adobe представи AI генератор на изображения, който не нарушава авторските права

1024
Adobe представи AI генератор на изображения, който не нарушава авторските права

Adobe показаха свой AI генератор на изображения наречен Firefly, който е ориентирано към творческите професии. Отличителната му черта е, че моделите в него са обучени на изображения, чиито автори са дали разрешение за използването им.

 

Adobe Firefly

 

Adobe предоставят два инструмента. Първият е аналог на популярните DALL-E и Midjourney, като той също ви позволява да създавате изображения на основа на текстово описание. Вторият инструмент ви позволява да декорирате надписи и прилича на усъвършенстваната версия на WordArt.

Adobe се опитват да направят своите AI инструменти по-лесни за използване. Например, вместо да се въвежда подробно описание за стилизиране на изображението, Adobe предлага вградени опции за артистични стилове, осветление и съотношение на страните. Потребителите също ще могат да прилагат тези ефекти към вече създадено изображение, а не да генерират ново всеки път. Инструментът за създаване на текстови ефекти работи по подобен начин, с вградени опции за размер на ефекта и цвят на фона.

 

Adobe Firefly

 

В бъдеще Adobe планират да пуснат още повече AI инструменти, включително за редактиране на изображения. Например, AI ще може да предначертае части от изображение или да промени неговия стил, да замени цветовете, да промени отделни обекти или тяхната среда, както и да извърши други промени според текстовите описания. Също така е обещан генератор на изображения, базирани на 3D модели, конвертор на скици в изображения и много други.

 

Adobe Firefly

 

Най-важната част от Firefly е, че Adobe обучават своите модели на основата на свободни или лицензирани изображения, включително тези от библиотеката на Adobe Stock, като съзнателно не нарушава авторските права на творците. В бъдеще, компанията ще плаща на доставчиците на данни и ще позволи на собствениците на изображенията да ограничат обучаването на AI от техните материали.

 

 

Adobe планира да позволи на авторите да обучават Firefly на основата на техните собствени изображения, което ще им позволи да генерират произведения в напълно уникален, личен стил.

Засега Firefly е в бета тестване и е достъпен изключително на уебсайта на Adobe. На по-късен етап компанията ще интегрира Firefly в своите приложения, включително Photoshop, Illustrator и Premiere Pro, осигурявайки прост визуален интерфейс.

 

 

Във Photoshop ще се появи запълване, генерирано от AI, Illustrator ще може да генерира векторни варианти на ръчно нарисувани скици. Adobe не назовават датите на стартиране на тези функции, но усилено работят по това.

Източник: 3dnews.ru

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.