Нови генеративни инструменти в Adobe Firefly опростяват работата във Photoshop

1177
Нови генеративни инструменти в Adobe Firefly опростяват работата във Photoshop

Adobe добави някои нови генеративни инструменти с изкуствен интелект, базирани на модела Firefly Image 3, към редактора на изображения Photoshop. Тези инструменти вече работят в бета версията на софтуера, а след известно време ще станат публично достъпни.

 

Adobe Firefly

 

Най-забележителният инструмент е Reference Image. Той позволява на потребителя да качи изображение като референция, на основа на което системата ще генерира свое собствено изображение, използвайки сходни елементи в стила и цвета. Това ще улесни много потребителите при задаването на задачи, което означава, че няма да е необходимо да правят подробни заявки, а просто ще посочват образец.

Adobe очаква потребителят да използва като референция само онези изображения, за които има права. Съответното предупреждение потребителя ще види при първия опит да използва инструмента. Компанията разработва универсален етикет „do not train“ (не тренирай) в рамките на програмата Adobe Content Authenticity Initiative (Инициатива за автентичност на съдържанието на Adobe). Наличието на етикета няма да позволи да се използва снимката като образец за изкуствен интелект. Adobe увери, че еталоните няма да бъдат използвани за по-нататъшно обучение на Firefly, но резултатът, получен с този инструмент, може да се използва свободно за търговски цели.

 

 

Други инструменти с изкуствен интелект включват „Генериране на фон“ за създаване и замяна на фонове на продукти и „Подобряване на детайлите“ за подобряване на яснотата и остротата на изображенията. Налични са и функциите Generate Similar за създаване на подобно съдържание и Generate Image за създаване на първа версия на изображение от нулата.

Моделът Adobe Firefly от трето поколение в сравнение с предшественика си позволява да се създават изображения с по-високо качество: той разбира дълги текстови заявки и предлага „фотореализъм като никога досега, с подобрено осветление, позициониране и внимание към детайлите“.

Обновеният Photoshop е добавил и някои традиционни технически инструменти: четка за корекции за извършване на малки промени в части от изображението, предварителни настройки за корекции за бързо прилагане на филтри и подобрен браузър за шрифтове с достъп до колекция от над 25 000 шрифта в облака на Adobe.

Източник: The Verge

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.