Adobe MAX 2021 – какво ново

187
Adobe MAX 2021 – какво ново

Онлайн версии на Photoshop и Illustrator и много други начини за отдалечена работа

Конференцията Adobe MAX за втора поредна година беше проводена като изцяло виртуално събитие. Въпреки това, Adobe показаха повече от достатъчно нововъведения на събитието. Основният акцент е върху сътрудничеството в процеса на създаване на дизайн и добавяне на нови функционалности, които правят комуникацията по-ефективна. Това важи с особена сила за проекти, които използват различни платформи и участниците в тях са на различни места по света.

Друг важен аспект на нововъведенията отразява премените в начина на работа на дизайнерите сред обстановката, създадена от пандемията. Adobe представиха нови инструменти, които да помогнат в кариерното развитие, помагат на специалистите да бъдат открити от работодателите и генерират нови източници на приходи.

Adobe предлагат нови инструменти за работа с и във виртуалното пространство, 3D и VR. Компанията развива технологията си за изкуствен интелект Sensei, която допринася за развитието на всички приложения и автоматизира много от трудоемките рутинни задачи, които извършваме всеки ден.

В този материал можете да прочетете какви са общите насоки на представеното на конференцията. В следващи текстове ще ви представим детайли за основните нововъведения в приложенията от Creative Cloud.

Отдалечена работа по проекти

Пандемията принуди много от нас да работят от вкъщи. Съответно екипите трябва да работят заедно, докато са физически разделени. Въпреки че на много места служителите постепенно се връщат в офисите, дистанционната работа и взаимодействие остават критични. Вероятно това няма да се промени и когато битката срещу корона вируса бъде спечелена.

Новите програми и работни процеси на Adobe опростяват работата от вкъщи, дори от участници в различни часови зони. Creative Cloud Canvas, в бета версия, е виртуално пространство, което позволява чрез достъп през уеб браузър на всички участници в проекта да си взаимодействат от всяка точка на света.

Creative Cloud Spaces, също в бета версия, е друго решение, което позволява съхраняване на всички файлове, генерирани за даден проект да се съхраняват в едно виртуално пространство. Така всички участници могат да имат достъп до файлове, които са организирани и интегрирани в облачната среда на Adobe.

Photoshop и Illustrator в мрежата

От моята гледна точка това е най-значимото нововъведение на MAX. Photoshop и Illustrator вече са в интернет, като бета версии, и ви позволяват да променяте документи, записани в облага, без да се налага да ги сваляте и да отваряте приложението.

 

Илюстратор онлайн

 

Това е изключителна стъпка, която ни намеква за бъдещето на двете програми, но не е истинска крачка напред. Това не са пълноценни версии на приложенията. Дори не са близо. Можете да разглеждате и превключвате слоеве, да пишете коментари и да използвате базови инструменти като гумата, някои средства за ретуш и създаване на селекции. Но за истинска работа все пак ще трябва да отворите приложението.

 

Фотошоп онлайн

 

Можете да кандидатствате за тест на тези нововъведения тук.

Коментари и обратна връзка

Значително нововъведение в комуникацията с клиентите е възможността за въвеждане на бележки, коментари и на маркиране на елементи във всички версии на Photoshop, включително в уеб версията. Това означава, че хората, които имат отношение към проекта, могат да участват в него през олекотената интернет версия, без да имат инсталирано приложение. Не по-малко важно, създателят на файла може да го споделят с опция само за преглед, но без коментар. И със сигурност има милион ситуации, в които това е разумно.

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.