Adobe Textile Designer – плъгин за Photoshop

1232
Adobe Textile Designer – плъгин за Photoshop

Този набор инструменти за професионалисти в модата и декорацията прави създаването на дизайни за печат на тъкани по-лесен.

Проектът, стартира под кодовото име “Paras”. Той вече се нарича Adobe Textile Designer и е готов за публична бета версия.

Какво е Adobe Textile Designer
Дизайнът е критичен за дрехите и интериорната декорация. Повечето дизайнери използват Photoshop, за да започнат проектите си. Тук се появява и ролята на Adobe Textile Designer – набор инструменти, за специалистите в областта на модата и интериорния дизайн. Целта им е да ускорят процеса и на създаване на дизайни за печат върху текстил. Това включва възможност за преглеждане на мотиви, генериране на сепарации и цветови съчетания.

 

Adobe Textile Designer

Днешната пазарна ситуация изисква дизайните да достигат до клиентите максимално бързо. Така времето за излизане на продукт на пазара се измерва в дни или седмици, не в месеци или години. Вместо да бъдат представяни по няколко нови дизайна на сезон, това се случва през няколко седмици. Много професионалисти вече използват инструментите на Adobe, за да създадат дизайните си преди да ги споделят с производителите на тъканите.

 

Adobe Textile Designer

Създаването на дизайна може да отнеме много време и да изисква много етапи на тестване и коригиране, независимо дали то се случва на екран или на реални проби на текстил или в подготовка на поръчки за стотици или хиляди метри плат. Все повече дизайни се печатат дигитално, но често методът на производство не е известен предварително. Целта на новите инструменти е да ускорят и опростят процеса.

Основните инструменти:

  • Създаване на повтарящи се мотиви – можете да създавате и повтаряте елементи по различен начин. Можете да променяте елементите и да видите как изглежда целия мотив.
  • Задаване на сепарации. Adobe Textile Designer има инструменти, които позволяват идентифициране на най-важните цветове в дизайна ви. Можете да използвате предложенията за цветове на вградените инструменти, да изберете цветовете сами или да съчетаете двата метода. Можете да видите и как ще изглежда дизайна ви, отпечатан с избраните цветове.
  • Работа с цветове. Можете да определите какви багрила или пигменти искате да използвате, за да възпроизведете дизайна си. Adobe Textile Designer ви позволява да определите кои от цветовете във файла да използвате за всяка сепарация, независимо каква цветова система използвате.
  • Запис за производство. Adobe Textile Designer ви позволява запазване на файловете във формати, подходящи за традиционен и дигитален печат. Той включва и XMP информация, която помага за автоматизирането на производството.

Дизайните от Photoshop остават годни за редактиране
Adobe Creative Cloud приложенията отдавна предлагат начин на работа, който не е деструктивен и позволява на дизайнерите да променят дизайните си по обратим начин чрез слоеве, настройки и филтри. Дори можете да поставите векторен обект в дизайна във Photoshop и да го редактирате по-късно. Adobe Textile Designer не изисква да спрете работата си, за да създадете дизайна. Променените елементи се обновяват автоматично в дизайна.

Можете да се регистрирате за тестовата версия тук.

Източник: adobe.com

Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.