Десетте най-разпространени мита за Adobe Creative Cloud

2871

С повече от милион потребители за периода от малко по-малко от осем месеца, в които се предлага, предложението Creative Cloud се превърна в успех, който надхвърли дори прогнозите на компанията. Въпреки това, все още услугата предизвиква объркване сред някои потребители.

Creative Cloud

Тук можете да видите списък с 10 от най-популярните заблуди, свързани с Creative Cloud.

Мит № 1: „Creative Cloud звучи като облачно решение за съхраняване на данни, а аз вече имам Dropbox, който е безплатен.“

Някои намират името за объркващо – но Creative Cloud всъщност е цялостна колекция от инструменти и услуги, която включва всички 14 продукта от CS6,Acrobat XI Pro, Adobe Muse, Lightroom 4, Digital Publishing Suite, Adobe Edge и още много. Ще получите и между 2 и 10 GB онлайн пространство за споделяне, синхронизиране и преглед на файловете си, но това е просто допълнение.

Мит № 2: „Не искам постоянно да съм свързан с Интернет, за да стартирам и използвам програмите си. Какво става, ако трафика ми е ограничен?“

Не е нужно постоянно да сте свързани с мрежата. След като програмите са инсталирани, се изисква да се бъдете онлайн само веднъж месечно, за да потвърдите членството си. Налице са и други решения, ако ви се наложи да сте офлайн за по-дълго – например ако пътувате в продължение на два месеца – просто се свържете с отдела за обслужване на клиенти на Adobe.

Мит 3: „Няма как приложенията да са много мощни, ако работят в интернет браузър – сигурно да използваш Photoshop през мрежата е наистина бавно.“

Никой от продуктите, включени в Creative Cloud не е уеб базиран. Това са настолни приложения, които се свалят от интернет и инсталират се на компютъра ви и работят по същия начин, по който и досега.

Мит № 4: „Абонаментен модел звучи сякаш е по-скъпо от купуването на лиценз, значи вероятно не става за мен.“

Когато пресметнете цените на продуктите (в САЩ*), които можете да инсталирате и използвате в Creative Cloud, общата стойност е $10,000, в случай, че купите лицензите. CS6 Master Suite струва $2,600, а той е само част от това, което получавате. С Creative Cloud получавате всичко това, плюс ранен достъп до нови функции и безплатно професионално обучение. Цената за това е между 19 и 49 долара на месец, при годишен абонамент.

*В България, доколкото можах да проуча, нещата стоят по следния начин: цената за Creative Cloud for teams в shop.bmg.bg е 120 лв. с ДДС на месец. Цената на CS6 Master Collection e 6 537,60 лв. с ДДС . Тоест,ако купите пакета, ще ви трябват почти четири години и половина, за да изплатите инвестицията си. А дотогава със сигурност ще поискате нова версия.Тази сметка, разбира се, важи само, ако имате нужда от повечето от приложенията в пакета.

Мит № 5: „Значи мога да използвам най новият Master Collectionи още приложения за един два долара дневно и да правя с тях него каквото искам – твърде хубаво звучи, за да е истина, нали?“

Няма уловка. Работи точно така, както е описано – можете да работите без ограничение с най-добрите в света приложения за обработка на снимки, графики, илюстрации, печат, дизайн, анимация… Ако искате да използвате само едно приложение, можете да се абонирате само за него, на по-ниска цена със Single-App Membership.

Мит № 6: „Добре, значи Adobe ще привлекат всички в облака. И щом лапнем кукичката, ще вдигнат цените.“

Обърнете внимание, че цените на абонаментите на Adobe досега само са падали след първото им представяне преди три години…. Имаме случай на еластична крива на търсенето – колкото по-ниска е месечната такса, толкова повече хора се абонират, разходите се разпределят между тях. Разбира се, няма гаранции, но изгледите са цените да продължат да падат с разрастването на Cloud.

Мит № 7 „Ако мой приятел или клиент не е член на Creative Cloud, няма да мога да споделям файловете си с него.“

Лесно можете да настроите различни нива на споделяне за всеки от файловете, които сте съхранили онлайн, включително публичен достъп и споделяне с хора, които не са членове. Те ще могат да правят много неща, например да преглеждат изображения, да включват и изключват слоеве в PSD файлове, да преглеждат документи за Illustrator, InDesign, PDF-файлове и да видят допълнителна информация в браузъра си.

Мит № 8 „Creative Cloud не е безплатен, значи, ако го напусна, ще загубя файловете си.“

Няма грижи – има напълно безплатно (за неограничено време) членство в Creative Cloud, което осигурява безплатни продукти и услуги, за които всеки може да се абонира. Ако се откажете от платения си абонамент, ще получите 90 дни гратисен период, в който да сведете файловете си в облака до безплатните 2GB (можете да си купите и само още пространство).

Мит № 9 „Защо само потребителите на Creative Cloud получават изключителен достъп до нови функции и ранни обновявания? Това значи, че Adobe имат нещо против традиционните си потребители.“

Всъщност, Creative Cloud е различен бизнес и финансов модел от всеки, използван до момента от компанията и заради това те могат да предложат безплатни нововъведения на абонатите си, което преди беше невъзможно. Накратко, причината е в това, че новата система е по-добре пригодена за постоянно обновяване и разширяване на възможностите на програмите, докато моделът с купуване на лицензи разчита предимно на отстраняване на проблеми и по-значими и комплексни обновявания.

Мит № 10: С Cloud не можеш да запазиш версията си или да използваш по-стара, а винаги си принуден да използваш най-новото.“

Не, всъщност това е по желание. Creative Cloud предлага обновяванията на тези, които искат да ги инсталират, но не ги инсталира автоматично без съгласието на потребителя. Можете да продължите да използвате версиите, които вече сте свалили и да се сдобиете с новите когато прецените.

Бонус мит: „Ако по някаква причина Adobe решат да спрат да предлагат Creative Cloud, ще имам проблем.“

В случай, че Adobe решат да спрат от поддръжка който и да е продукт от Creative Cloud, те ще направят най-новата пълна версия на софтуера безплатна за употреба за всички активни абонати на облака. Но това изглежда невероятно, тъй като към плана всяка седмица се присъединяват 10 000 нови потребители – бъдещето му изглежда осигурено.

Източник:
prodesigntools.com
Превод: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.