Новостите в InDesign CC 2020

754
Новостите в InDesign CC 2020

Версията от ноември 2019 предлага SVG импорт, условия за контрол на текста в колоните, параметрични шрифтове, подобрена Data Merge функционалност, са някои от нововъведенията.

 новости в Adobe Indesign

 

SVG импорт
Вече можете да поставяте SVG (Scalable Vector Graphics) файлове в InDesign документи. SVG е XML базиран векторен формат, който поддържа интерактивни функции.

Условия за текста в колони
Ако често използвате документи с текст, разположен в няколко колони, новата функционалност ще ви помогне да добавяте и да контролирате линии между колоните в текстовото каре. Така текстът става по-лесен за възприемане.

Параметрични шрифтове

InDesign вече поддържа Variable Font, нов Open Type формат за шрифтове, който поддържа параметрични атрибути като дебелина, ширина, наклон, оптичен размер и други. Можете да ги контролирате от иконата в панелите Control, Character, Character Styles, и Paragraph Styles. Можете да разпознаете параметричните шрифтове по иконата в списъка.

 

новости в Adobe Indesign

Проверка на правописа отзад напред
Вече имате опция да промените посоката на сканиране на правописа при ръчна проверка. Двете нови опции, Backward и Forward са добавени в Check диалога. С тези опции можете с лекота да се върнете и да коригирате пропуснатите думи.

Подобрен Data Merge
Панелът Data Merge предлага следните подобрения: добавена е нова опция за позициониране в карето, Use Existing. Тя позволява запазване на индивидуалните настройки за разполагане и скалиране на изображения в карета при прилагане на операции, базирани на Data Merge.
Второто нововъведение е, че точка и запетая (;) също вече се поддържа като разделител за базите данни.

Откриване на подобни изображения
Сега можете директно да търсите графични обекти, които визуално са подобни на тези, поставени в InDesign документа. Функцията търси изображения в Adobe Stock и CC библиотеките.

Adobe Asset linking
Директно редактиране на съдържание, съхранено в AEM, без напускане на средата на Indesign.

Други подобрения включват подобрен достъп до помощни файлове и ръководства, от началния екран на InDesign, вградена поддръжка за отстраняване на проблеми, подобрена стабилност и производителност. Работата с текст също е ускорена, панелът Properties е подобрен за по-лесна и бърза работа.

 
Източник: adobe.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.