Нов плъгин за Adobe InDesign улеснява създаването на съдържание за различни платформи

2135
Нов плъгин за Adobe InDesign улеснява създаването на съдържание за различни платформи

Rhapsody представи нов софтуер, който позволява на неспециалисти да създават приложения и сайтове, които работят на различни устройства, от файлове от InDesign.

плъгин за Adobe InDesign ePublish Rhapsody

 

Новата платформа за цифрови публикации се нарича ePublish и е плъгин за Adobe InDesign. Той работи съвместно с системата на Rhapsody. Има и планове за създаване на самостоятелна версия. Ръководителят на дигиталните разработки на Rhapsody John Rahim каза, че ePublish ще позволи на издателите да обединят работния процес за различни платформи и носители в общ процес, без преразход на време и ресурси.

„Създаването на дигитално съдържание за различни платформи е от първостепенно значение за издателите, но ресурсите са недостатъчни, а броят устройства и размери неспирно се увеличава,“ каза той. „Това е просто система, която автоматизира подготовката за печат и цифрови устройства в един работен поток. Издателите няма нужда да променят работния си процес.“

Решението на Rhapsody работи с всяка CMS (система за управление на съдържанието) и използва шаблони, създадени от Rhapsody или от издателя. Системата се предлага с предварително създадени шаблони за стандартните размери. Файловете с тагове от InDesign автоматично се експортират в CMS, където потребителя решава кой шаблон да се приложи към тях. Шаблоните прилагат шаблоните към информацията от Indesign документа.

„Шаблоните могат да се персонализират и имат елементи, които могат да се променят с влачене и пускане, като карусели, изображения и цитати,“ обясни Rahim. „Това премахва необходимостта от писане на код. Клиентите бяха очаровани.“ Крайният резултат се записва във формата, в който желае издателя, за да създаде публикации и сайтове, които работят с различни размери на екраните и платформи.“

„Системата е базиран на HTML, затова е максимално подготвена за бъдещето,“ добави той

Източник: rhapsodymedia.co.uk
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.