Промяна на фокуса на снимка с Photoshop CC 2018

1799
Промяна на фокуса на снимка с Photoshop CC 2018

iPhone-ите с две камери като iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus и iPhone X могат да правят портретни снимки с размазан заден план, за да създадат „боке“ ефект. Photoshop CC 2018 ви позволява да отворите тези снимки и да промените фокуса на базата на информацията, съхранена в снимката.

Промяна на фокуса на снимка с Photoshop CC 2018

 

Достъпът до тези снимки не е праволинеен, защото iPhone ги записва по подразбиране като JPEG файлове. Тук можете да научите как да ги обработите във Photoshop. Това ръководство работи само на Mac.

Направете снимката
Нагласете камерата на iPhone в режим Портрет и снимайте както обикновено. Уверете се, че устройството е настроено да качва снимките в iCloud, за да имате достъп до тях.

Отворете снимката

Във Photoshop, отидете на Open и изберете Photos в диалоговия прозорец. Открийте снимката и я отворете.

Това не е снимката

Когато отворите файла, ще видите, че тя не е в новият HEIC формат на Apple, а е JPEG, използван за споделяне. Няма проблем. Само я затворете и изберете Open още веднъж.

Намерете HEIC изображението

Този път диалоговият прозорец Open ще покаже не само библиотеката ви със снимки, но и папката, в която е намерена снимката. Това е добре, защото ви дава достъп до библиотеката със снимки (която иначе е скрита).

Стигнете до файла

Задръжте Command и натиснете клавиша за нагоре няколко пъти, докато видите папка, наречена ‘Masters’. Отворете я, след това актуалната година, месеца и накрая датата. Ще видите папка, която съдържа снимката, която искате. С разширение .HEIC.

Проверете изображението

Ако отворите панела Channels, ще видите, че в допълнение към Red, Green и Blue, има и четвърти канал, наречен Depth Map (който е изключен). Той ще бъде използван от Photoshop за обработка на снимката. Изберете Filter > Blur > Lens Blur, за да продължите.

Нагласете размазването

Уверете се, че Source е настроен на Depth Map (ще е така по подразбиране) и преместете плъзгача Blur Focal Distance. Докато го местите ще забележите как различни части от снимката ви идват на фокус, а други се замазват. Донякъде е въпрос на налучкване и ще трябва да пробвате, докато постигнете най-добрия възможен резултат. Използвайте клавишите за нагоре и надолу, за да местите през 1. Задръжте Shift, за да ги променяте с фактор 10.

Променете фокуса

Можете да смените фокуса върху друга част на изображението като преместите плъзгача.

Можете да видите видео тук:

Източник: creativepro.com

Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.