Първи поглед към новостите в Illustrator CS 5

2202

Тук можете да прочетете и да намерите допълнителна информация за някои от основните нововъведения и подобрения в задаващата се версия


Перспектива

В Illustrator CS5 има два нови инструмента за създаване на перспектива: Perspective Grid и Perspective Selection. След като включите перспективната мрежа, можете да създавате нови обекти спрямо перспективата на решетката. Тя ви позволява и да вземете съществуващ обект и да го добавите към перспективния план. Illustrator ще го интегрира перфектно в изградената мрежа. Възможностите за промяна на обектите се запазват след добавянето им към мрежата, дори текстът може да се редактира.
Вижте видеоматериалът, създаден от старшият продуктов мениджър на Illustrator David Macy, за да се запознаете с начина на работа на новите инструменти:

http://tv.adobe.com/go/4933/

Bristle brush
С този нов комплект инструменти Illustrator CS5 се доближава до възможностите на Corel Painter. В комбинация с Wacom 6D Art Pen, новата Bristle Brush (четка от животинска козина) може да симулира голям брой характеристики на реалните четки. Сред тях са размер, форма, дължина, дебелина, плътност и твърдост. Различната плътност на цветовете допълнително засилва ефекта на рисунка, създадена с традиционни средства.
Връзката по-долу е към интересна видеодемонстрация на възможностите на новия инструмент:

http://tv.adobe.com/go/4934/

Подобрена работа с контури

Новият контрол на прекъснатите линии автоматично настройва контура им така, че да са симетрични около ъглите и в края на отворените пътеки. Също така, можете да използвате новият контрол на ъглите в съчетание с различни типове четки (art и pattern), така че те да изпълват симетрично точките на събиране на пътеките. Adobe са променили и начина на работа със стрелки, поставянето и оразмеряването им вече става от панела Stroke. Възможно и да изтънявате или удебелявате контур като му прикачите профил, който определя ширината му.

Illustrator CS 5
На снимката: Настройване на ъглите на обект с контур от пунктирана линия.

Източник: www.adobe.com
Текста написа: Мартин Новев

Illustrator CS 5

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.