Warning: getimagesize(): Filename cannot be empty in /home/prepress/new.printguide.info/wp-content/plugins/wp-open-graph/output.class.php on line 306

Форматът PDF е одобрен в качеството си на международен стандарт

1748

На 2 юли Международната организация ISO съобщи, че форматът Portable Document Format (PDF) е сертифициран по стандарта ISO 32000-1.

Форматът PDF е разработен от компанията Adobe Systems и в настоящо време шрироко се използва за обмен на електронна документация. В днешни дни по целия свят над 2000 компании-разработчици изпозлват PDF в своите програмни продукти. Корпорацията Microsoft неотдавна обеща да реализира поддръжката на PDF във втория сървис-пак за офисния пакет 2007 Microsoft Office System.

Заявката за стандартизация на PDF бе направена в ISO още през януари миналата година. В хода на гласуване беше внесено решение за приемането на версията PDF 1.7, в качеството на международен стандарт.

Стандартизацията на PDF означава, че сега за публикация на спецификации на дадения формат, ще отговаря Международната организация ISO. Освен това, специалистите от ISO ще се ангажират с по-нататъшното развитие на формата PDF.

Коментирайки стандартизацията на Portable Document Format, главният технически директор на Adobe Кевин Линч отбелязва, че сега все повече правителствени структури и организации изразяват заинтересованост към откритите формати. При такива условия предаването на контрола над PDF международната организация ще стимулира процеса на иновация и по-нататъшното разширение на екосистемата на Portable Document Format.

Източник: prodtp.ru

Интернет портал за печатни технологии.