Кибератаката срещу Adobe е предупреждение за печатниците

1766

Adobe признаха, че кибератака е компрометирала 38 милиона акаунта на потребители, а не 2,9 милиона, каквато беше първоначалната информация.

2,9 милиона акаунта откраднати

В началото на месеца софтуерната компания обяви, че криптирани номера на кредитни и дебитни карти, срокове на изтичане на продуктите и друга информация, свързана с потребителите на 2,9 милиона акаунта е била открадната. Новата информация е, че потребителските имена и криптираните пароли на още 38 милиона активни потребители на Adobe са откраднати. Това се отнася и за два милиона посетители, чиито акаунти не са били използвани две години или повече.

Говорител на Adobe обясни защо първоначалното изявление на компанията не разкрива пълния мащаб на ситуацията: „При публичното си заявление обявихме информация, която можем да потвърдим“, каза тя. „Докато извършвахме процес по предупреждаване на потребителите, чиито данни смятаме, че са въвлечени, ние отсявахме невалидните записи. Всяко число, обявено междувременно щеше да бъде неточно.“

Първоначалното изявление съдържаше и информацията, че хакерите са откраднали и част от сорс кода на Photoshop. Това би могло да помогне на програмисти да анализират как работи софтуера на Adobe и да копират техниките му.

Последната информация от Adobe е, че се смята, че е открадната информация само за криптираните пароли и потребителски имена на още 35,1 милиона потребители.

Въпреки че Adobe промени всички пароли след това, Bill Greenwood, специалист по продукти за печат и контрол на цвета на свободна практика, предупреди, че печатниците трябва да използват тази възможност да обмислят цялостната си политика за сигурността на паролите.

„Когато имейлът (от Adobe) дойде, първата ми работа беше да сменя паролата си“, каза Bill Greenwood. „Хората трябва да помислят за паролите като цяло. Колко хора използват една и съща парола за имейла си, която използват и за онлайн банкирането си? Хората трябва да мислят за сигурността и да използват различни пароли за всяка система“.

Той добави: „Компаниите трябва да помислят за това и да се замислят сериозно за проблемите със сигурността в Интернет. След като голяма компания като Adobe, с инвестициите, които влагат в системите си, беше хакната, това може да се случи на всеки. Да се погрижите за сигурността на печатницата си е необходимост.“

Признанието на Adobe за хакването на акаунтите последва преминаването на продуктите на компанията към облачен модел за абонамент през май. Той доведе до това, че разходите за софтуер на някои клиенти може да нараснат.

Проблемите със сигурността ще засилят гневните реакции от абонаментния модел, но според Greenwood е малко вероятно мощта на Adobe в графичната индустрия да пострада сериозно от това.

„Можете да кажете, че Adobe не са взели правилните мерки, но съм сигурен, че сега ще компенсират. Всеки е използвал услуги, които са били хакнати в даден момент – това се е случвало и с банки, но хората все още използват онлайн банкови услуги.“

Източник: printweek.com
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.