Adobe добави възможности за 3D печат към Photoshop CC

1376
Adobe добави възможности за 3D печат към Photoshop CC

В обновление за софтуера, което вече е налично, абонатите на Creative Cloud ще получат голям брой подобрения, включително поддръжка на 3D печат. Има и някои новости в InDesign и Illustrator.

3D печат към Photoshop CC

Развитието на 3D печата напомня за ранните дни на настолната издателска дейност. Явно е настъпил момента, в който Adobe са преценили, че тази технология е на път да добие широка популярност. Вероятно това е и причината компанията да добави инструменти за 3D печат към софтуера си.

3D печат от Photoshop
Инструменти за 3D обработка, добавени във Photoshop са предназначени най-вече за подобряване на съществуващи 3D модели, а не за създаване на нови. Adobe са добавили важна и удобна функционалност – автоматично привеждане на модела във вид, подходящ за печат. Когато изпратите файла към 3D принтер, Photoshop ще открие дупки в мрежите, стени, които са твърде тънки, за да бъдат отпечатани и други проблеми. Приложението може и автоматично да генерира нужната структура за укрепване и подобряване на модела.

Благодарение на партньорства с Shapeways, MakerBot, 3D Systems и Zcorp, Photoshop разполага с профили за определени устройства и материали. Потребителите имат възможност и да споделят моделите си в Behance с помощта на Sketchfab.

Други нови функции
3D печатът определено е най-атрактивното нововъведение, Adobe са помислили и за хората, които работят в две измерения.
Вероятно най-интересната новост е Perspective Warp. Тази функция, както подсказва името ѝ, ви дава възможност да променяте перспективата на снимка като бутате и дърпате ъгли на мрежа. За момента тази функция изглежда добре, но имам известни съмнения за функционалността ѝ на практика.

Можете да видите видео на Perspective Warp тук:

Не толкова зрелищна, но вероятно полезна е поддръжката на свързани файлове, която е добавена във Photoshop. Adobe добавят, че са обновили Mercury Graphics Engine и OpenCL поддръжката и това гарантира по-добра производителност за операции с високо натоварване на процесора.
Illustrator

Удобна промяна в Illustrator е възможността за влачене на сегмент от пътечка в желаната форма осигурява по-удобен и интуитивен метод за оформяне на кривите. Друга нова функция е Live Corners, която позволява промяна на радиуса на закръгляне на ъглите с различни опции. Наред с това Pencil tool е изцяло обновен и е по-лесен за работа при рисуване на прави линии, криви и затворени пътеки.

Вижте видео на Live Corners тук:

Други нововъведения са интеграцията на Typekit, който осигурява онлайн достъп до над 700 шрифта. Налице е поддръжка на рисуване с чувствителна на натиск писалка с таблети с Windows 8, подобрен експорт на настройките и различни нововъведения по изискване на потребителите, които пестят време при работа с приложението.

InDesign
Нововъведенията в InDesign са свързани предимно в работата с интерактивно съдържание. Едно от тях е автоматичното генериране на хиперлинк от контекстното меню. Когато използвате тази функция, приложението автоматично генерира стил за линка. Тук също е добавена подобрена Typekit интеграция.

Демо версии
В допълнение, Adobe ще ретартира 30-дневните пробни периоди на Photoshop, InDesign, Illustrator, и Muse, за да позволи на потребители, които са ги пробвали, но не са се абонирали да ги изпробват отново.

Източник: adobe.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.