Adobe и NVIDIA работят върху 3D симулатор на рисунки с маслени бои

2232
Adobe и NVIDIA работят върху 3D симулатор на рисунки с маслени бои

Project Wetbrush е първата система за рисуване в света, базирана на триизмерна симулация в реално време, която предлага взаимодействие на ниво косъмчета на четката.

3D симулатор на рисунки с маслени бои

 

Инструментите за рисуване и чертане, които използват повечето от нас са двуизмерни. Те са лесни за употреба и забавни. Проектът Wetbrush е нещо съвсем различно. Той е цялостна 3D симулация, която поддържа различни нива на дебелина, височина, и повърхност. Рисуването с маслени бои върху платно включва сложни взаимодействия между четката и боята, както и между косъмчетата на четката.

Технология и изкуство
Проектът Wetbrush симулира всичко това в реално време, включително аспекти като поддържане на вискозитета на боята, различни скорости на четките, смесване на цветовете и дори съхненето на боята. Изводът е, че никак не е лесно да бъде изградена цифрова система за рисуване, която да позволи на художника да рисува толкова естествено, че да може да се абстрахира от технологията и просто да се потопи в изкуството.Какво е новото тук?
Със сигурност цифровите инструменти за печат не са нови, но реалистична цифрова симулация на рисуване с маслени бои, която динамично симулира движенията и взаимодействията на всяко косъмче на четката е фундаментален напредък. Adobe за пръв път са създали алгоритъма, на които е базирана технологията през 2015. Това е амбициозен проект, който изисква огромна изчислителна мощ.

 

3D симулатор на рисунки с маслени бои

Adobe използват графични процесори на NVIDIA, обединени, за да предоставят възможности от класа на суперкомпютър. С помощта на софтуерните експерти на NVIDIA цялата система е прецизно оптимизирана за възможностите на графичните процесори, което прави проектът Wetbrush още по-напредничав.

Източник: blogs.nvidia.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.