Adobe Comp е новата първа стъпка в дизайна

2264
Adobe Comp е новата първа стъпка в дизайна

Понякога дори лаптопът е твърде голям – например, ако седите в кафене с клиента, или работите в метрото. В тези случаи е далеч по-удобно да използвате таблет – например iPad, отколкото компютър. Обаче няма версия на InDesign за таблет.

Затова през тази седмица  Adobe представи Comp, безплатно приложение за iPad, с което можете с лекота да започнете да създавате дизайна на страница с текст и графика, след което да продължите работата си в InDesign, Illustrator или Photoshop.

 

Функционалността, с която разполага Comp в момента не дава никаква възможност да създадете завършен дизайн в него. Оттук произхожда и още една уловка – Comp е безплатен, но няма да направи нищо полезно за вас, ако нямате абонамент за Adobe CC. Единственият начин дизайните да стигнат до компютъра ви е през облака.

 

 

Тъчскрийн революция
Начинът на създаване на дизайн е доста забавен, тъй като използвате директно пръстите си, за да поставяте текста и графичните елементи на екрана. Comp ви позволява да добавяте обекти на страницата по два начина: в режим за рисуване/скициране или в режим за оформление. По подразбиране сте в размера за оформление, който ви позволява да работите с обекти – да ги влачите, да променяте размерите им, да ги въртите и т. н. Например, след като създадете нов документ, можете бързо да добавите елементи като изберете иконите за вектори, текст или изображения в горния десен ъгъл. Можете и да създадете базови рамки или линии, които да добавите в CC Library в Illustrator.

 

Режимът за рисуване е коренно различен. Той има предварително дефинирани форми, които можете да извикате като нарисувате определени обекти на екрана. Например, за идеален правоъгълник със заоблени ъгли, трябва да нарисувате груб правоъгълник с малко кръгче в долния десен ъгъл. Поддръжката на Typekit позволява сваляне и използване на различни шрифтове.

 

 

Вижте видео на Comp тук:

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.