Adobe Illustrator CS6: какво ново

3431

Новата версия включва полезни нови функции. Но истинското предимство на приложението е, че то вече е 64 битово, което значително повишава производителността му.

По-тъмен интерфейс
Сред най-забележимите промени е тъмната работна среда на програмата. Целта на това нововъведение е потребителите да се концентрират върху работата си, без да се разсейват. Разбира се, той може да бъде заменен с по-светъл от опциите за настройка.

Повишена производителност
Наистина важните промени в Illustrator CS6 не се виждат с просто око, но имат голямо значение за производителността на приложението. Illustrator е бил изцяло преработен, за да предложи по-голяма скорост на обработка, благодарение на новата Adobe Mercury Performance System. 64-битовият илюстратор включва по-ефективенo управление на RAM-а на компютъра ви.
Резултатите от това са забележими докато отваряте файлове, навигирате в сложни документи или намалявате и увеличавате големи файлове. Вече няма нужда да чакате безкрайно дълго, за да приложите Gaussian Blur. Увеличена е и скоростта на прилагане на много други ефекти. Работата с тях в режим за предварителен преглед показва резултатите практически в реално време.
Освен повишената производителност и оптимизираната поддръжка на съвременния хардуер, Illustrator предлага три основни подобрения.

Изцяло нов начин за създаване и редактиране на мотиви
Първата нова функционалност на Illustrator CS6 е изцяло новият начин за създаване и редактиране на мотиви от повтарящи се елементи. Добавен е новият панел Pattern Options. Той позволява на потребителите да създават нови или да редактират съществуващи мотиви като цъкнат два пъти върху иконката им. В специалния режим за редактиране на мотиви можете да рисувате и да променяте дизайна си с всички инструменти на софтуера. Елементите автоматично се размножават по начина, който сте им указали в панела. Можете да видите как става в този видеоматериал от Adobe:
http://adobe.ly/GHWIbW

Възможност за добавяне на преливки към контурите
Тази възможност е сред най-често изискваните от потребителите на Illustrator. CS6 има нов Gradient панел, в който са добавени доста бутони, които дават възможност на потребителите да прилагат градиент на контура, при това по три различни начина. Можете да видите повече тук. Заедно с възможността за прилагане на контури с променлива дебелина, представена в предишната версия, възможностите на новата функция стават неизчерпаеми.

Подобрено автоматично векторизиране
Третата важна функция всъщност присъства в програмата от много време. Това, което отличава новата версия е качеството на резултатите. То е значително повишено, благодарение на новата система. Диалоговият прозорец Live Trace е заменен с по-лесен за ползване панел Trace, който има и повече възможности. Ако сте разочаровани от резултатите от старите версии, ще бъдете удивени от плавните и точни векторни изображения, създавани от CS6. Опциите за трасиране са лесни за разбиране, можете и да увеличите изображението, за да видите резултатите по-ясно. Когато трасирате цветно изображение можете да използвате всяка цветова група, която вече е в палитрата на програмата.

Вижте повече тук:
http://adobe.ly/I8O4U4
Доста от функциите, които бяха скрити в предишните версии, вече са достъпни чрез различни панели. Добавени са и различни дребни подобрения, които правят работата по-удобна и пестят време.

Източник: layersmagazine.com, tv.adobe.com, adobe.com
Текста написа: Мартин Новев
 
 
 

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.