Adobe InDesign CS6: какво новo

2676
Spread the love

Новата версия на InDesign предлага много функции, които да ви помогнат да създадете многобройни версии на документите си бързо и ефективно, независимо дали са предназначени за печат, цифрови устройства или и двете. Добавени са и други интересни нови възможности.

При разработването на InDesign CS6 Adobe са се концентрирали върху решаването на проблема със създаване на оформления на едно и също съдържание, предназначени за различни устройства. Ако ви се налага да създадете публикация с различни предназначения – от печат на билборд до разглеждане на смартфон, новата версия ще ви улесни изключително. Тук можете да прочетете за някои от основните нововъведения.

Liquid Layout
Ако някога ви се е налагало да променяте размера на страницата на документ и да използвате функцията Layout Adjustment, знаете, че може да бъде доста сложно да адаптирате оформлението към новия размер без да вършите много ръчна работа. Нововъведението Liquid Layout е огромна крачка напред спрямо предшественика си. То включва набор от правила, наречени Liquid Page Rules, които дефинират поведението на обектите, размера и позицията им, когато те се адаптират автоматично към новия размер на страницата. Удобство е и възможността да проверите как изглежда публикацията в различни формати като просто теглите страницата с мишката и наблюдавате визуализацията ѝ на екрана.

Създаване на алтернативни оформления
Ако се налага да направите няколко версии на една публикация, може да се окаже, че е доста трудно да обновявате всяка от отделните публикации с най-новите материали. Новата версия на InDesign предлага елегантно решение на този проблем. Новата функция, наречена Alternate Layout позволява на потребителите да съхраняват всички версии в един файл. В резултат на това, панелът със страниците е подобрен и от него можете да избирате различните оформления на документа, както и да преглеждате две от тях едновременно.

Content Collector, Content Conveyor, Content Placer
Понякога промяната на размера на страниците, дори с новите удобни възможности, не е достатъчно, за да адаптирате публикацията си за нов носител или за други цели. В някои случаи се налага са я създадете отново, парче по парче или просто да използвате елементи от един документ при изграждането на друг.

В този случай на помощ идва новият набор инструменти Content Collector. Чрез тях от Adobe се опитват да заменят обикновения начин на работа с копиране и поставяне на елементи с изцяло нова функционалност. С двата нови инструмента Content Collector и Content Placer можете да изберете елементи, да ги съхраните временно и да ги поставите на страница в друг документ. Има и голям брой опции за промяна на елементите при поставянето им.

Adobe InDesign CS6: какво новo

Свързани текстове и обекти
В CS5.5, можете да използвате Place and Link Story функцията, за да накарате един текст да се появи на няколко места в един InDesign файл. Сега тази функционалност е разширена и може да се прилага към всякакъв вид съдържание, в документа или в различни документи.

Автоматично оразмеряване на текстовите карета
В новата версия, текстовите карета могат да променят размера си автоматично, за да събират съдържанието си. Това е много удобно при адаптиране на публикациите за други размери на страницата, но е полезно дори когато просто редактирате или променяте форматирането на текст.

Променлив брой на колоните
Сред нововъведенията е възможността за настройване на променлив на колоните. Така,когато текстовото каре нарасне над определена ширина, автоматично се добавя нова колона.

Допълнителна поддръжка за създаване на черно-бели PDF файлове

Налагало ли ви се е да превърнете пълноцветен PDF от InDesign в черно-бял файл? Вече можете да го направите директно при създаването на файла за печат. Можете и да изберете черно бял профил, с който да проверите резултата на екрана преди това.

PDF форми
Вече множете да създавате PDF файлове с текстови полета за попълване, място за подпис, кутийки за отбелязване и бутони директно в InDesign.

Създаване на EPUB съдържание

Освен премахването на няколко проблема, Adobe са добавили няколко подобрения към създаването на съдържание за електронния формат на Apple. Те са свързани предимно с форматирането.

Поставяне на HTML
Вече можете да поставяте HTML директно във файловете си в InDesign чрез Object > Insert HTM. Имате възможност и да редактирате кода директно в приложението чрез командата Edit HTML.

По-дребни нововъведения:
InDesign CS6 включва голям брой по-малки подобрения, които добавят нови функции и повишават ефективността и удобството на програмата, Ето и някои от тях:

  • Индикация за свързаните обекти. Новата версия на InDesign може да показва малки иконки, които отразяват статуса на свързания обект: OK, променен или липсващ.
  • Шрифтове, използвани скоро. InDesign може да показва удобен списък със скоро използваните шрифтове в панелите Controll, Character,и Glyphs.
  • Подравняване по ключов обект. Можете да зададете ключов обект, спрямо който да се подравняват останалите елементи.
  • Запис като PNG. Можете да запишете селекция, набор от страници или цял документ в PNG формат.

Източник: tv.adobe.com, adobe.com, indesignmag.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.