Adobe Max 2014: какво ново ще видим във Photoshop

1888
Adobe Max 2014: какво ново ще видим във Photoshop

На годишната си конференция Adobe представи значителни нововъведения в Creative Cloud. Те обхващат Photoshop, Illustrator, Indesign, някои нови мобилни приложения за iOS, които се интегрират с много решения на Adobe.

Adobe Max 2014: какво ново ще видим във Photoshop

 

Библиотека, която може да се използва в много приложения

До момента сме виждали библиотеки с различни ресурси в приложенията на Adobe, които можеха да се използват само в рамките на конкретната програма. С новодобавения панел Libraries получавате библиотека, която може да се използва в много приложения и да се синхронизира през Creative Cloud акаунта.

В библиотеките можете да съхранявате и използвате в различни програми цветове, изображения, стилове и много други. Синхронизирането им между различните работни места става онлайн през Creative Cloud акаунта.

 

Adobe Max 2014: какво ново ще видим във Photoshop

Извличане на ресурси и поддръжка на SVG

Извличането на ресурси от документ и запазването им в разнообразни формати и с различна разделителна способност вече става с лекота. Просто трябва да изберете слоевете от документа, които искате да извлечете и изберете File > Extract Assets. Оттук можете да изберете разделителната способност и настройките за всеки избран слой и да го запазите локално или в облака. Това ускорява изключително процеса по съхраняване, изпращане и управление на ресурси включени във файловете.
Освен това, вече можете да запазвате слоевете като SVG файлове, за да запазите векторните пътечки, стиловете на слоевете и други в записания файл, вместо да използвате за целта голям PSD файл.

 

Adobe Max 2014: какво ново ще видим във Photoshop

Подобрени водачи

Водещите линии (guides) са обновени, така че можете да ги създавате и редактирате с лекота. Вече няма да ви се налага да влачите и поставяте голям брой водачи на ръка, освен, ако не искате. В менюто View ще откриете три нови начина да работите с водачи: New Guide, New Guide Layout, и New Guide From Shape.

  • New Guide позволява просто да създадете нови хоризонтални и вертикални водачи.
  • New Guide Layout позволява създаване на голям брой водачи наведнъж и разполагането им в документа един спрямо друг. Редактирайте броя им, разстоянието между тях и позицията им в документа.
  • New Guide From Shape ви позволява бързо да поставите водачи около документ или слой с обект.

 

Adobe Max 2014: какво ново ще видим във Photoshop

 

Панелът Adobe Color Themes

Този панел заменя Kuler в средата на Photoshop. Adobe Color Themes ви позволява да създавате теми и палитри в Adobe Photoshop, освен това можете да използвате ресурси, създадени на сайта на Kuler или с мобилното приложение Kuler. Можете и да споделяте и разглеждате теми създадени от други потребители.

Поддръжка на 3D PDF файлове

Photoshop продължава да разширява поддръжката на 3D, като вече може да работи и с 3D PDF файлове. Това позволява на потребителите да прехвърлят триизмерни дизайни на клиентите или колегите си, които да ги преглеждат и редактират в Adobe Acrobat или да ги отворят в браузър.

Други нововъведения

  • Информацията за прозрачността на обектите вече се запазва при копиране и поставяне на елементи в друго приложение.
  • Лесно заключване на слоевете (Control-/) и скриването им (Control-запетая(,))
  • Поддръжка за Windows устройства, чувствителни на допир – ако вашето устройство използва Windows 8.1, Adobe Photoshop позволява да увеличавате, местите и да увеличавате на екрана.

Източник: max.adobe.com
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.